Mennyibe kerül majd az egynapos autópálya-matrica?

60

Lázár János, az építési és közlekedési miniszter részletezte az új autópálya-matricák költségeit a 2024 márciusától életbe lépő változásokról szóló bizottsági meghallgatáson. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának hétfői ülésén zajlott le a miniszter éves meghallgatása, ahol Lázár János számos témáról beszélt, beleértve az új építészeti törvényt, a KRESZ-t, valamint a vasúti és közúti közlekedés fejlesztését. Az ellenzéki képviselők is aktívan részt vettek a kérdéseikkel.

Az egyik kulcsfontosságú részlete a meghallgatásnak az volt, amikor az autópályák kerültek terítékre, mivel egy uniós rendelet értelmében 2024-től kezdve a tagállamoknak biztosítaniuk kell a napi matricákat mind a személyautók, mind a nehézgépkocsik számára – áll a hvg.hu beszámolójában.

Lázár János bejelentette, hogy 2024. március 1-jétől vezetik be Magyarországon a 24 órás autópálya-matricát, amelynek ára 5150 forint lesz.

A miniszter rámutatott, hogy Magyarország jelentős logisztikai előnnyel rendelkezik, mivel az autópályák óriási bevételt generálnak a költségvetés számára.

A gyorsforgalmi utakból származó bevétel jelenleg körülbelül 500 milliárd forint, ami 700 milliárdra nő majd, miközben az alsórendű utakra 120 milliárd forintot fordítanak.

Comments are closed.