A Földközi-tenger műanyaghulladék-tárolóvá válik

475

A Földközi-tengerben található rengeteg hulladék főként Törökországból és Spanyolországból kerül a környezetbe a Természetvédelmi Világszervezet nyilatkozata alapján. Nyaranta ez a környetszennyezés sokkal súlyosabb, az üdülőszezon folyamán ugyanis 40 százalékkal több szemét jut a tengerekbe, mint általában.

Óriási mennyiségben lelhető fel apróműanyag szemét a Földközi-tengerben. A WWF szerint ezek a mikroműanyag-részecskék négyszer nagyobb mennyiségben találhatók meg itt, mint a Csendes-óceán északi területein. Számszerűsítve: egy négyzetkilométernyi vízben 1,25 millió műanyagrészecske úszkál.

Bár a török és spanyol részekről érkezik a hulladék 95 százaléka, a WWF jelentése szerint a Földközi-tengert Olaszország, Egyiptom és Franciaország is szennyezi. Az üdülések megkezdésével pedig a környezetszennyezés csak még nagyobb méreteket ölt majd, a nyári időszakban 320 millió turista 40 százalékkal fogja emeli a szemét mennyiségét.

Ahogy azt Axel Hein, a Természetvédelmi Világszervezet Ausztria tengerbiológusa kifejtette, a Földközi-tenger szárazfölddel körülvett, partvidékének majdnem minden területe lakott, tehát nagy az esély arra, hogy a műanyag börtönévé válik. A partoknál nincsenek hulladékgyűjtők, és sajnos a folyók mentén illegális szemétlerakók is vannak, amik szintén a tengerben lévő műanyag hulladék mennyiségét növelik.

A legfőbb gond, hogy a tergert körbevevő országok többségének gyenge a hulladékgazdálkodása. A hulladék így a folyókon (Nílus, Pó, Ebro, Ceyhan és Seyhan) keresztül jut a tengerbe.
Hein hozzátette, hogy Európa óriási mértékben termeli a műanyag hulladékot, ezért mindenképp módosításra szorul a hulladék elhelyezésének és az újrahasznosításának rendszere. Ezeken felül az idegenforgalom terén meg kell oldani a célállomások, csomópontok közlekedésének javítását, és a szálláshelyek, vízi járművek belső hulladékgyűjtő rendszerét át kell reformálni, a szemetet szelektíven kell gyűjteni. Erről az Európai Bizottság is szót ejtett, javaslatuk szerint új uniós szabályzatok bevezetésével, a műanyag fültisztítók, szívószálak és a műanyag evőeszközök betiltásával eredményeket lehet elérni.

Fontos lenne foglalkozni a problémával, mert az magától nem oldódik meg, és nem tűnik el a sok műanyag szemét. Bár hallani a híradásokban műanyagot faló baktériumok létezéséről, előbb pusztul ki az élővilág a műanyag hulladékban, mielőtt azokat be lehetne vetni.

A környezetszennyezés a Földközi-tengerben óriási méreteket ölt, a kard- és tonhalak 18 százalékának gyomortartalmában fellelhető a műanyaghulladék, főként PET és celofán. Az északnyugati részen fekvő Pelagoson a planktonok több, mint fele, körülbelül 56 százaléka nem egészséges. Rajtuk kívül a barázdásbálnák is veszélyeztetettek, ők ötször jobban szennyezettek, mint tisztább környezetben élő társaik.
A Természetvédelmi Világszervezet nyilvántartása alapján a Földközi-tenger a hatodik legszennyezettebb tenger a Földön. És bár csak a vizeink egy százalékát teszi ki, ebben a tengerben van az összes tengeri műanyaghulladék 7 százaléka, a szennyezés pedig 134 különféle állatfajra jelent vezélyt.
Elrettentő még az az adat, miszerint a terger partvidékein élő 150 millió ember évente 208-760 kilogramm hulladékot állít elő.

Comments are closed.