A holland gyerekek a legboldogabbak

212

Minden évben a holland iskolások vannak első helyen az OECD országok statisztikáiban. Ez egy kiemelkedő adat, annál is inkább, mert folyamatosan hallani amerikai öngyilkos fiatalokról, és brit depressziós gyerekekről.

A Guardian kíváncsi volt a hollandok titkára, így kutatásokat végzett. Kiderült, hogy 2013-tól kezdve töretlenül emelkedik a holland iskolások optimizmusa az élethez. A nyilatkozó szakértő szerint ennek az az oka, hogy a holland fiatalok nyitottak a körülöttük lévő miliőhöz. Persze ehhez hozzájárul a szülői, a baráti, és az iskolai támogatottság is. A holland szülők rendkívül patronálók, csak kis mértékben szabnak határt csemetéiknek, a tanárok pedig nem várják el a tiszteletet, hanem inkább kivívják maguknak azt a gyerekek érzelmeinek figyelembe vételével.

Az iskolások elégedettsége persze más tényezőknek is köszönhető, úgymint a mindennapos reggelizés, a napi két óránál rövidebb ideig tartó tévézés, és a többi hasonlóan boldog iskolatárs jelenléte. Emellett fontos a gyermekek kondíciója (Hollandiában kevés a túlsúlyos csemete), valamint a szexualitás későbbre tolódása (15 éves kor előtt nem létesítenek nemi kapcsolatot, bár ehhez hozzátartozik felvilágosításuk 4 éves korukban való elkezdése is).

A gyerkőcök kiegyensúlyozottságához persze nagyban hozzájárul Hollandia általános helyzete, az országban lévő alacsony szintű munkanélküliség, az esélyegyenlőség, valamint a gazdaság és az egészségügy kiváló állapota is.

Az elégedettség-indexet vizsgáló szervezet vezetőjének nyilatkozata alapján az is fontos, hogy nincs iskolai nyomás, nem nehezedik a gyerekekre sok elvárás, és nem erőszakolják rájuk a „légy jó” követelményét.
Hollandiában az iskolások elég szabadságot kapnak ahhoz, hogy megvalósítsák önállóságukat, és nyugodtabban tehetik, amit szeretnének, emiatt azt is tudják, hogy konkrétan mi a vágyuk.
Szakértők azonban óva intenek a felmérés következtetéseinek levonásakor: a boldogság és a jóságfaktor nem feltétlenül fedi egymást.

Comments are closed.