A kar zsibbadása szívbetegséget is jelezhet

228

Az emberi kar zsibbadásának több oka is lehet. A legtöbb esetben a nyaki gerinc problémája miatt jelentkezhet ez a tünet, azonban több típusú betegségre is utalhat jelenléte.
Persze ahhoz, hogy részletes diagnózist lehessen felállítani, fontos pontosan meghatározni a zsibbadás jellegét, valamint a fájdalom helyét.

Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont orvosa szerint a zsibbadás komoly betegségeket is jelezhet, így azt komolyan kell venni, és a lehető leghamarabb ki kell vizsgálni annak okát.
– a legtöbb esetben valamilyen mozgásszervi probléma áll a háttérben. A nyaki gerincen hét csigolya felelős a testsúly cipeléséért és a fej mozgathatóságáért, amik között porckorongok helyezkednek el. Ezeken felül pedig fontos idegpályák indulnak a váll, és a karok irányába a csigolyák megóvása érdekében. Tehát ha a nyaki csigolyák környéke fájdalmassá válik, akkor az a vállba, a hátba és a karokba sugárzik ki.
– néhány esetben a helytelen testtartás tehető felelőssé a zsibbadásért, ami akár hosszú távon is megmaradhat.

– bizonyos esetekben idegkárosodás is okozhatja a tünetet, aminek fő okai az alkoholizmus, a pajzsmirigy betegség, a máj rendellenességei, vagy a cukorbetegség. De okozhatja vitaminhiány is.

A magyar halálozási okok leggyakrabban a szív-és érrendszeri betegségek: a hazai népesség fele hal meg ezen problémák miatt. Emiatt fontos lenne megelőzni, valamint a kialakult betegségeket eredményesen kezelni. És mivel ezek a szív- és érrendszeri problémák nem azonnal, hanem hosszú folyamat „eredményeként” keletkeznek, már az időszakos kardiológiai kivizsgálásokon való részvétellel is sokat tehetünk egészségünk érdekében, hiszen az időben felfedezett betegségek nagy eséllyel kezelhetők.
A kar zsibbadása figyelmeztet a bajra, főleg, ha az a bal oldali végtagban jelentkezik. Ilyenkor javasolt mielőbb megjelenni kardiológiai kivizsgáláson, hiszen előfordulhat, hogy a tünetet érszűkület, szívritmus-zavar, szívelégtelenség, szívmegnagyobbodás, vagy szívbillentyű probléma okozza.
Ha pedig a végtagzsibbadás mellkasi fájdalommal együtt jelentkezik, még koszorúérgörcs, vagy szívinfarktus is jelentkezhet. A nyugalomban eltöltött, ám nem múló, 30 percnél hosszabb ideig tartó fájdalom esetén orvosi segítségre van szükség, és mentőt kell hívni.

A karzsibbadás okán felkeresett kardiológiai kivizsgálás alkalmával az előzetes családi kórelőzményt is közölni kell az orvosokkal (hiszen nagyobb a kockázat, ha a családban volt már szív és érbetegség), valamint fontos az egyéb tünetek, és betegségek felsorolása is a teljes kórkép felállításához. Abban az esetben, ha nem mozgásszervi és egyéb okok felelősek a zsibbadó érzésért, labor-, EKG-, és szívultrahang vizsgálat tárhatja fel a problémát. Azonban bizonyos esetekben szükség lehet terheléses EKG, arteriográfia (érállapot ellenőrzés), valamint 24 órás vérnyomás-monitorozás elvégzésére is.

A szükséges vizsgálatok elvégzése után kapott eredmények tükrében elkészülő diagnózist követően (a halálos agyvérzés, szívinfarktus, szívelégtelenség elkerülése érdekében) indulhat meg a beteg kezelése.

Comments are closed.