A luxusfolyadék, amiből 1 liternyi 2,7 milliárd forintba kerül

986

A legjobb termékekhez mindig kis adagban lehet hozzájutni. Persze a helyzettől is függ, hogy ez az adott cikk pozitív vagy negatív tulajdonsága, hiszen korántsem mindegy, hogy parfümből vagy kígyóméregből kapunk e kisebb mennyiséget. Világszínvonalon a legborsosabb árú folyadékok nem a jócskán felbecsült alkoholok (persze azok sem hiányozhatnak a sorból), hanem az intenzív agyi serkentők, stimulánsok és a halálos mérgek.

A legdrágább folyadékok alább látható sorrendjénél fontos tudni, hogy áruk gallonban meghatározott, és egy gallonnyi egység hozzávetőlegesen 3,78 liternyi folyadékot jelent. Ez az oka annak, hogy a legdrágább luxusparfüm: a Chanel No. 5 Grand Extrait korlátozott sorozatú típusa – aminek alapanyagát egyébként egy ritka gyökérféléből vonják ki – nagyjából 6,5 millió forintba (23.300 dollárba) kerül. A borsos ár másik oka a limitált mennyiség. Persze a hagyományos Chanel No. 5 parfüm ára ennél hatványozottan kedvezőbb: 100 milliliterje 135 dollár.

A luxusparfüm mégsem a legdrágább folyadék, hiszen ennek ára fele a tőfarkú rákvér értékének. A rákok jellegzetes kék vérét úgy nyerik ki, hogy kihalászás után a szükséges mennyiséget lecsapolják az állatokból, akiket kis regenerálódás után szabadon engednek saját élővilágukba. A gyógyszeripari vállalatok a rákvért 14,8 millió forintért (52.250 dollárért) vásárolják meg gallononként, és rendkívül fontos orvosságokat, elsődlegesen véralvadás-szabályzó gyógyszereket gyártanak belőle.

Sorrendben a következő az LSD, ami a harmadik a rangsorban. 1943-ban az anyarozs gomba elemzése közben Albert Hofmann kémikus nyerte ki a lizergsav-dietilamidot, ami a legdrágább központi idegrendszerre ható anyag. A szerből csupán 100 mikrogramm is elegendő a hallucinációhoz, manapság azonban az 5-15 mikrogrammnyi adagolás (microdosing) népszerű a használók körében. Az ára 30 millió forint (109.0000 dollár) gallononként. Persze ez az anyag kereskedelmi forgalomban nem vásárolható, főleg nem ekkora mennyiség (hiszen ettől az adagtól az egész emberiség napokon keresztül látomásszerűen fantáziálna).

A második helyen a királykobra mérge szerepel, hiszen a gyógyszeripar ebből a folyadékból egy gallont 38 millió forintért (135.700 dollárért) vesz meg. A királykobra mérge egyébként rendkívül veszélyes, a kígyó egy harapással egy nagytestű elefántot is elpusztíthat. Pontosan erőssége miatt vásárolják ezt a gyógyszeripari vállalatok, amit számos orvosság gyártásához használnak fel. Többek között a Parkinson-, és az Alzheimer-kór ellenszereként alkalmazható, azonban egyes hangulatjavító és személyiségzavar gyógyszerek is tartalmaznak kis mennyiségű királykobra-mérget.

A dobogó legfelső fokán az aranyérmet a skorpió, és annak mérge nyeri el, hiszen ahogy az LSD, úgy a skorpió mérge is alkalmazható rekreációra, amennyiben pipába töltve kerülnek elszívásra (ami házilag semmiképp nem javasolt). Egy gallonnyi skorpióméreg 9-10 milliárd forintot (35-39 millió dollárt) kóstál, fő vásárlója pedig a gyógyszeripar. A méregben lévő fehérjék főként reumás panaszok, bélgyulladások ellenszerei, de a szklerózis multiplex-re is hatásos gyógymódot jelenthetnek. A felsorolt betegségekben a népesség nagy része szenved, és mivel még nincs bevált, és hatásos ellenszerük, a szer ára elég borsos.

Természetesen van plusz egy folyadék,  egy agyonárazott ital, ami bőven az élbolyban végezhet, mégpedig egy citromos nedű, a D’Amalfi Limoncello Supreme, melyből egy üveg 35.598.000 dollárba kerül. Borsos ára nem az ital minőségének, inkább a palack nyakát díszítő 13-18 karátos gyémántoknak köszönhető. A világon már két üvegnyit értékesítettek.

Comments are closed.