A másnapossággal együtt jár a korai ébredés

266

Valószínűleg mindenki tisztában van a másnaposság panaszaival: a fejfájással, az émelygéssel, és a rossz közérzettel. Mindezek mellett azonban van még egy jellegzetesség a macskajaj kapcsán, melyet sosem említenek. Ez nem más, mint a korai ébredés.
A „korán” természetesen viszonylagos, hiszen ha a másnap aznap hajnalban kezdődött, a déli ébredés is korainak számít. Mindenesetre – megfigyelések szerint – valóban kevesebb alvás után ébred az ember nagy mennyiségű alkoholfogyasztást követően (persze egy cseppet sem fitten vagy kedélyesen). Úgy tűnik, mintha a test ezzel regulázná tulajdonosát: kvázi a spicces állapot kialvása után macskajajjal megspékelt, azonnali ébresztést írva elő.
Ennek oka a gamma-amino-vajsav, vagyis GABA, ami egy neurotranszmitter, azaz az impulzusok hordozásáért felelős vegyület. Tulajdonképpen fékező hatású, hiszen a vérnyomást, és a vércukorszintet is leredukálja, vagyis nyugtat, pihentet, így az alvás irányításában is részt vesz.
Az alkohol, amint az agyba kerül, dopaminelőállításra ösztönzi a szürkeállományt, és a GABA-idegvégződésekhez csatlakozva nagyon érzékenyé változtatja azokat, valamint motiválja a GABA előállítását is. A következmény az agysejtek közti információcsere hátráltatása: így az agy azon részein, ahol több GABA idegvégződés található, jellemzővé válik a lassú és nehézkes működés. Ilyen terület a kisagy, vagy a hipotalamusz, melyek feladata többnyire a finom-mozgások irányítása, és a memória koordinálása.
Vagyis ez okolható a spicces ember idétlen mozgásáért, beszédének akadozásáért, valamint az aznapi események felidézhetőségének hiányosságaiért.
A GABA tehát mindent bevet annak érdekében, hogy az agyat kikapcsolja, és idővel eléri azt az effektszintet, hogy az életörömért felelős boldogsághormon hatásánál is erősebbé válik, vagyis ilyenkor az alvás már elkerülhetetlen.
Az agy az alvás alatt rögtön elkezdi a GABA lebontását, melyből olyan sok van a szervezetben, hogy az első órákban a mély álomból az illető fel szinte sem ébreszthető. A GABA lebomlás után glumáttá válik, ami az előző vegyülettel szemben élénkít, stimulál. Amint nem kap újabb szeszesital adagot a szervezet, az idegvégződések befolyásoló effektje is alábbhagy, a GABA receptorok lanyhulnak, a glutamát érzékelők pedig érzékenyek lesznek. Voltaképpen ez a hagyományos alvás-ébrenlét szakasz, csakhogy a GABA, azt követően pedig a glutamát nagyobb előállításával hamarabb megy végbe a normálisnál. Így a másnapos ember korábban ébred, hiszen nincsen neurotranszmitter, ami pihentetné, és alvásra ösztönözné, az ébrenlétre serkentő vegyület – hiába a kialvatlanság – viszont túlcsordul a testében.
Az alkohol lebontási folyamatok alatt a máj mérgező acetaldehidet termel, ami tulajdonképpen kiváltja a másnaposság tüneteit.

Comments are closed.