A menopauza oka

257

Az ausztriai embertannal foglalkozó szakértők úgy vélik, a menopauza oka a petesejtek tartósságának korlátozottsága.

A szakemberek jó ideje kutatják, mi okozza a nők (nagyjából) ötven esztendős korban bekövetkező terméketlenségét, illetve a gyermekszülési képességük elvesztését.A Scientific Reports újságban megjelentetett bécsi szakértői vélemények alapján mindezek oka a petesejtek korlátozott tartóssága. Pedig már a születés pillanatában is találhatók petesejtek a kislányok testében, ezek azonban csak jó pár év múlva jutnak szerephez.

A bécsi kutatók: Susanne Huber és Martin Fieder 47 féle emlős állat (egér, birka, farkas, mókus, oroszlán, majom, elefánt, bálna, stb.), valamint az ember vonatkozásában elemezte az átlagos élethosszt, és azt az életkort, ameddig az utódszülési képesség fennáll.
Az eredmények alapján: amíg a rövid életű egyedek élethosszukig képesek az utódnemzésre, addig a hosszú életű fajok, ahogy az ember is,  jóval az életük vége előtt terméketlenné válnak. Vagyis minden bizonnyal van egy maximum életkor, ami után az emlős fajok képtelenek az utódok szülésére.
Huber szerint a petesejtek tartósságának korlátozottsága lehet a kulcs, vagyis ez az a bizonyos felső határ.

Már a magzatkorban kifejlődnek a petesejtek, és hosszú nyugalmi ciklus után használódnak csak fel. A kromatida, vagyis az örökítőanyag-elem a nyugalmi állapot során összetapad, és csak a sejtosztódásnál darabolódik szét. A tapasztásért felelős anyag azonban az idő múlásával elvesztheti funkcióját, és egy idő után már nem dolgozik megfelelően, ami pedig rossz kromoszómaosztódást okozhat.
Így alakulhat ki például a Down-szindróma, aminek esélye az anya életkorával arányosan nő.

A menopauzát eddig a nagymama-elmélettel indokolták, ami annyit tesz, hogy a nők a havi ciklust és az ezzel járó termékenységet azért hagyják hátra, hogy unokáikkal (akik mellesleg az örökítőanyaguk 25 százalékát hordozzák) foglalkozhassanak.
A nagymama-teóriát követő szakértők úgy vélik, hogy régebben a szülés gyakran a nők halálához vezetett, így minden további gyermekszüléssel nőtt az anya elhalálozásának esélye, ami végzetessé válhatott a már megszületett testvérekre nézve is.

Comments are closed.