A sárgarépa megreformálhatja a betongyártást

228

Az angol Lancasteri Egyetem szakemberei sárgarépából állítottak elő masszív ökobetont. A kutatók egyöntetűen úgy vélik, innovációjuk az építőipari szén-dioxid kibocsátás redukálásának eszköze lehet.

A zöldség, ami keménnyé teszi a betont, és csökkenti a szén-dioxid kibocsátást
Mohamed Saafi – aki a többi szakértővel egy normál konyhai mixerben vegyítette össze a zöldség némely elemét betonnal – úgy fogalmazott, hogy a sárgarépa részecskéit csupán kis adagban használva is 80 százalékkal szilárdítja a beton állagát.
A répa a betonon létrejövő hézagok keletkezését preventálja, tehát jóval kisebb mennyiségű cement, mint kötőanyag szükséges a munkák során.
Nem elhanyagolható a Nemzetközi Energiaügynökség, vagyis az IEA által kiadott információ sem, miszerint a cement előállítására róható az összes szén-dioxid emisszió 7 százaléka.

Az acélozó cellulóz
A vizsgálathoz felhasznált sárgarépa elemeket, részecskéket a Skóciában lévő CelluComp nevű cég adta, akik egyébként elkötelezettek a fenntartható matériák iránt.
A CelluComp vezetője, Christian Kemp-Griffin úgy véli, hogy a többnyire vízből felépülő sárgarépa a benne lévő cellulóztól válik zsengévé és egyben keménnyé.
Annak ellenére, hogy az említett anyag, a cellulóz a fákban is fellelhető lenne, a zöldségekből jóval egyszerűbb ahhoz hozzájutni. Az is lényeges, hogy a nagy mennyiségű mezőgazdasági zöldséghulladékból könnyen kinyerhetők a részecskék, így ez egy olcsó, és rendkívül környezetbarát megoldás lehet a jövőben.

A cukorrépa is megfelelő lehet
A szakértők szerint minimális cellulóz is elég a cement megkötésénél a víz viselkedésének módosításához.
Mohamed Saafi kiemelte, hogy a rostok és a cement között normál kémiai kölcsönhatás keletkezik, és ahogy azt a vizsgálatok mutatják, körülbelül fél kilogramm réparost felhasználása mellett nagyjából tíz kilogrammal kevesebb cementre van szükség egy köbméter beton létrehozásához.
A kutatócsoport a cukorrépa rostokat is tesztelte már a mixében, aminek vizsgálatai a jövőben is folytatódnak.

Comments are closed.