A szervezetnek szüksége van megfelelő mennyiségű szénhidrátra

214

Vannak, akikre gyakran rátör a farkaséhség, amikor vágyat éreznek a hűtőben és kamrában lévő ételek – főként a szénhidrátok- elfogyasztására.

A farkasétvány oka többnyire lelki problémákban keresendő, de lehetséges az átlagnál kevesebb étel elfogyasztása miatti éhségérzet is. Ha viszont a normális mennyiségű étkezés esetén is gyakran megjelenik az étel utáni sóvárgás, akkor inzulinrezisztenciára, kezdődő cukorbetegségre kell gyanakodni.

A szervezetnek szénhidrátok is kellenek

Az emberi testnek igenis szüksége van szénhidrátokra, mert az energia termelésében nagy részük van, mondhatni a szénhidrát a szervezet üzemanyaga. Az energiatermelő feladat mellett az izmok szerkezetének felépítésében is szerepük van, de az immunrendszer problémamentes üzemeléséhez, és a vér alvadásához is hozzájárulnak.

Tehát elmondható, hogy sok testi funkcióhoz elengedhetetlen a szénhidrát. Viszont fogyasztását fontos, hogy a mértékletesség jellemezze, ugyanis a szükségesnél nagyobb mennyiségű szénhidrát a szervezetben komoly károkat idézhet elő: túlsúlyt, szív-és érrendszeri problémákat, metabolikus szindrómát, cukorbetegséget okozhat. Vagyis fontos a kontroll, hogy milyen minőségű és mennyiségű szénhidrát kerül a szervezetbe.

A mértékletesség persze nem könnyű, nehéz elmenni egy incsiklandó sütemény, egy illatozó pékáru, vagy egy gőzölgő pizza mellett kóstolás nélkül. A betegségek elkerülése érdekében azonban érdemes odafigyelni a megfelelő szénhidrát bevitelre, és szénhidrát-étvágy esetén is fegyemezettséggel és határozottsággal nemet mondani a finomságokra.

A szénhidrátéhség

Gyakori jelenség a szénhidrátéhség, főként ha előtte jellemzően azt fogyasztotta az egyén. Az is jellemző, ha valaki kilép a komfortzónájából, és stresszes szituációt él át, a vigaszt adó szénhidrátok bevitelével nyugtatja magát (persze ez egy rövid időintervallumot jelent). A lelki okok mellett a szénhidrátéhség bizonyos vitamin-, vagy ásványi anyaghiány miatt is kialakulat, amit jellemzően egy egyszerű vérvizsgálat eredményéből lehet kideríteni, majd a hiányzó anyagok bevitelével lehet orvosolni.
Az előzőeken túl okozhatja a szénhidrátéhséget inzulinrezisztencia, prediabetes is. Ezek a betegségek felismerhetők a folyamatos cukor és egyéb szénhidrátok iránti folyamatos vágyódásról, amit a vércukorszint hullámzása gerjeszt. Vagyis ha a szervezetbe gyors felszívódású szénhidrát kerül, a glükóz megemelkedik, így kompenzálásképpen nagyobb mennyiségű inzulin jut a véráramba.
Ennek köszönhetően gyors vércukorcsökkenés indul be, ami indikálja a megnövekedett farkaéhséget: a cukor és szénhidrát utáni sóvárgást. Vagyis a szervezet csapdába kerül, hiszen a folyamat állandóan ismétli önmagát.

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia szakértője szerint az inzulinrezisztencia felismerhető, egyik jele, hogy az étel felfogyasztását követően 1-2 órával álmosság lép fel (ez fokozottan érvényes a nagy mennyiségű, gyors felszívódású széhidrátok bevitele esetén, úgymint fehér liszttel készített péksütemény, tészta), hiszen ilyenkor a vércukorszint emelkedik, az inzulinszint emelkedik, a glükózszint pedig csökken. Kísérheti az álmosságot remegés, gyors szívverés, valamint megnőhet a cukor iránti vágy is a glülózszint ellensúlyozása érdekében.

Vérből kimutatható

Abban az esetben, ha folyamatosan édesség utáni vágyat érez, javasolt elvégeztetni a vércukor-és inzulinszint vizsgálatát, hiszen amennyiben beigazolódik az IR gyanú, azonnali kezelésre van szükség. A kezelés teljes életmódváltást (diéta és testmozgás), és az esetek nagy részében gyógyszeres terápiát kíván.

Comments are closed.