A világ első modern ökofaluja

133

Jövő nyáron várják új lakóikat a hollandiai ökofalu házai, amik Almere közelében, csupán fél órányi távolságra épülnek Amszterdamtól. A beruházásokat a ReGen nevű cég végzi, az ingatlanépítések fő célja pedig az, hogy az elővárosok és a falvak jövőjét megalapozzák ezzel az innovációval.

A ReGen vállalat nagyságrendileg 200 új ingatlant épít meg a tervek alapján, az első otthonokat pedig már egy év múlva birtokba vehetik lakóik.
A cég nyilatkozata szerint a beruházás keretében nem csupán házakat építenek, hanem az egész lakóterületet a fenntarthatóság kritériumait figyelembe véve alakítják majd ki.

Ez alapján a legfőbb ismérvek a kialakítandó környezet kapcsán:
– kisebb gazdasági területek biztosítása a mezőgazdasághoz, állattartáshoz, ahol a lakók a szükséges élelem nagy részét megtermelhetik,
– az energiát megújuló erőforrások adják,
– az otthonok energiapozitívak lesznek, ami annyit tesz, hogy nagyobb mennyiségű energiát generálnak a megújuló erőforrások felhasználásával, mint amennyit felhasználnak az építésüknél és működésüknél,
– a csapadékvíz gyűjtésre, majd hasznosításra kerül, a szennyvízet pedig zárt rendszerben, biológiailag lebomló eljárásokkal kezelik,
– a hulladék is lebontásra, és újrafelhasználásra kerül,
– a lakóotthonok és a körülöttük lévő terület teljesen károsanyag-kibocsátásmentes lesz,
– a lakóparkot korszerű automatizálás, egy mesterséges intelligencia ellenőrzi, ami emberi beavatkozás nélkül tudja ellátni például az optimális energiafelhasználást, vagy a humán eljárások felügyeletét,

Kimondott autóútat nem terveznek kiépíteni az övezetben, a tervek szerint a fenntartható fejlődést szem előtt tartva a látogatók az otthonokba elektromos önvezető személyautókkal, kerékpárral, illetve gyalog jutnak el.
Egy út épül csupán, ami az Amszterdamba vagy Almerébe induló autóbuszok közlekedését biztosítja majd.

Ez az ingatlanberuházás sokkal több tőkét igényel, mint az normál építések, a cég azonban – a nyilatkozatai alapján- biztos befektetőkkel indul a projektnek, és elegendő financiális eszközzel rendelkezik a kivitelezéshez.
A vállalat megjegyezte, hogy míg a többi beruházó a gyors megvalósításban és megtérülésben hisz, addig ők remélik, hogy hosszú távú terveik jó példával szolgálhatnak majd a többi település előtt.

A nagyjából 200 otthon eltérő méretben és elosztásban, illetve a fogyasztók igényei szerint épülnek, és 200-800 euró között vásárolhatók meg.
Amennyiben a projekt eredményes, Hollandia után Észak-Európa, USA és Ázsia más területein is kivitelezésre kerülhetnek a tervek.

Comments are closed.