Akár a Jurassic Park kezdetén

238

Amerikai és kínai kutatók száz millió éves apró békákat találtak borostyánkő börtönébe zárva. Ez a felfedezés minden eddiginél régebbi, bizonyítja a ma élő békákhoz hasonló állatok létezését a dinoszauruszok kihalása előtt.

A leletekre a mianmari (burmai) ásatások alkalmával leltek.
Lida Hszing, a Kínai Földtudományi Egyetem szakembere szerint a példányok rendkívüli módon, remek állapotban vannak, az egyik béka 2,2 cm hosszúságú, még koponyájának egésze, és a gerincének, végtagjainak darabjai is épek.

Még sohasem került elő krétakorbéli esőerdőben békamaradvány, ami azt igazolja, hogy éltek már békák a kihalás előtti időkben a trópusi erdők mélyén.

David Blackburn, a Floridai Természettudományi Múzeum szakértője szerint az is meglepte a kutatókat, hogy a példányokat borostyánba zárva találták meg, hiszen az ilyen kicsi élőlények leleteinek gyantában találására igen kevés az esély. Arról nem is beszélve, hogy a mexikói és dominikai köztársaságbéli régészeti leletek csupán 20-30 millió évesek.

A példányok rendkívüli egyezéseket mutatnak a mai kétéltűkkel, jellemzően a vöröshasú unkával és a dajkabékával.

Ezek nem az első mianmari borostyánba zárt leletek, már több élőlény maradványait találták meg itt megkövült gyantában, a így régészek szerint ez a terület egy valódi kincsesbánya.

Comments are closed.