A horkolás veszélyes lehet

A horkolás azon felül, hogy a pihenést rendkívüli módon zavarja, akár életveszélyes is lehet. Azonban ki lehet küszöbölni ezt a kellemetlenséget néhány egyszerű megoldással, melyek nemcsak a normál, hanem a kóros horkolás megszüntetésére is alkalmasak lehetnek.

A horkolás oka tulajdonképpen a felső légutak levegőáramlási szűkületében keresendő, ugyanis az alvás alatt áthaladó levegőmozgás felgyorsul ami a lágy szövetek rezonanciával jár. A kiadott horkolási hang többféle lehet, enyhe a típusa akkor, ha a horkolás szabályos, és az alvás (ettől függetlenül) pihentető. Amennyiben azonban a horkolást horkantások tarkítják, és állandó a nappali fáradtság, az már a kóros kategóriába tartozhat, és orvosi megfigyelést igényel.
Az éjszakai, idegi irányítású légzésprobléma, vagyis az alvási apnoe a felső légutak elzáródását jelenti, amikor akár egy, vagy másfél percre is kimaradhat a légzés, és ez óránként tíz alkalommal is megismétlődhet. (Komoly légzészavarban a magyar népesség 2-5 százaléka szenved). Hosszú távon ez további egészségügyi kockázatot jelent, hiszen növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulási esélyét is.

A horkolás nem életkori, vagy nemi sajátosság, hiszen ez egy minden generációt, férfiakat és nőket egyaránt érintő probléma. A harmincas éveikben járó férfiak húsz százaléka horkol, a harmincas nőknek pedig öt százaléka horkant éjszakánként. A kor előrehaladtával a horkolók száma növekvő tendenciát mutat, a férfiak esetében ez az anatómiai jellemzőik miatt fokozottan érvényes. 60 éves korukra a férfiak 60, míg a nők 40 százaléka horkol. Érdekes adat egy nem reprezentatív kutatás szerint, hogy a horkolás a harmadik válóok, mely előtt a rangsorban a pénzügyi problémák és a hűtlenség állnak.

A horkolás több praktika bevetésével is megszüntethető, leggyakrabban a háton fekvés mellőzése (illetve az alvási pozíció megváltoztatása) segít. Ehhez megoldást jelentet a hálóruha hátuljába varrt kislabda is. Emellett célravezető lehet a késői vacsora és az alvás előtti alkoholfogyasztás elhagyása. Megoldás még az alvószoba megfelelő szellőztetése, valamint súlytöbblet esetén a fogyókúra.
Léteznek gyógynövényes száj-, illetve toroksprayk is, melyek hozzájárulhatnak a pihentetőbb alváshoz.

Kóros esetben persze a fenti fortélyok nem elegendők, ilyenkor fontos szakorvossal konzultálni a témában. A kivizsgálás első lépése a felső légutak fizikális analízise, melyet az otthoni, hazavihető géppel történő megfigyelés követ. A mobil készülék a légzés elmaradását, a vér-és oxigénellátottságot, a pulzusszámot, sőt, még a test pozitúráját is tanulmányozza.
Léteznek orvosi megoldások is, melyek segíthetnek a horkolás leküzdésében. Ilyen például a felső légutaknál alkalmazott rádióhullámos műtéti módszer, a horkolás csökkentését elősegítő implantátum, a szájba tehető szerkezetek, vagy kóros esetben a légsín-kezelés.
Fontos megjegyezni, hogy az alvási apnoe jeleit tapasztalva mielőbbi szakorvosi segítség szükséges!