A hűtlenség okai

Az egyszeri megcsalásnak, és a hosszú, tartós hűtlenkedésnek más-más okai lehetnek. Sokszor a kapcsolat problémái tehetők felelőssé a kialakult viszonyokért, azonban a helyzet többnyire nem ennyire egyértelmű.
A közvélekedéssel szemben a megcsalások hátterében nem csak és kizárólag szexuális indíttatás áll, legtöbbször inkább az érzelmi igények kielégítése a cél. Sőt, ez egy más jellegű impulzus, egy magával ragadó, újszerű érzés lehet. Sok esetben pedig nem csupán a másik fél személye jelent újdonságot, de az az élmény is, melyet az új kapcsolat ad: egy olyan szerepet, mely az egyén saját viselkedését is megváltoztathatja.
A felek mindegyike olyan helyzetben találhatja magát, mely teljesen eltér a megszokottól, és újabb, mélyebb érzéseket indikálhat: a viszonyban lévő tagok egy új oldalukról ismerhetik meg saját magukat, mely imponáló lehet számukra. Ez az új szerep, mely eddig idegen volt, kellemes és vonzó érzeket kelthet, és a titkos kapcsolatban lévő felek ezt jóval inkább önmagukénak érezhetik, mint a valós kapcsolatukban lévő helyüket.
A legtöbb esetben pedig – amennyiben nem egy alkalmi hűtlenkedésről, hanem egy hosszú távú, tartós viszonyról van szó – a szeretők jóval több türelmet, elfogadást és bizalmat kapnak egymástól, mint a valós kapcsolatukban. Ezek pedig pozitív és intenzív érzéseket keltenek.
A viszony legfőképp az egyszerű hozzáférhetősége miatt alakul ki, hiszen relatív kis ráfordítással érhető el egy – sokszor – kihagyhatatlan kapcsolat. Hozzá kell tenni, hogy a szeretői viszony jóval kevesebb energiabefektetéssel tartható fenn, mint egy valós kapcsolat, sőt, a titkos viszony éppen a kalandossága miatt jellemezhető jóval intenzívebbnek és intimebbnek, mint a normál, felvállalt kapcsolatok. Tehát a szeretői kapcsolatban töltött lopott idő sokkal izgalmasabb, felszabadítóbb, emellett pedig jóval kevesebb komplikációval és bonyodalommal jár fenntartásuk, mint a valódi párkapcsolaté.