A kínai hatóságok hamvasztásra motiválják a lakosokat

Hongkong – ahol a népesség eléri a 7,4 millió főt – az egyik legdrágább település a világon. Ebben a nagyvárosban nemcsak az élet, de a halál is költséges, aminek a legfőbb oka a hely hiánya.
Persze ez nemcsak Hongkong, de egész Kína problémája is, hiszen csaknem az összes kínai nagyvárosban gondot jelent a temetkezés.
Ahogy Magyarországon, úgy Kínában is a hagyományos koporsós temetés tradicionális, viszont a limitált sírhelyszám ezt egyre inkább nem teszi lehetővé. Emiatt a kínai szervek a hamvasztásos temetkezés felé terelik a lakosságot, és az a tervük, hogy 2020-ra elérje a 100 százalékot a hamvasztások aránya.
Kínában jellemző, hogy az emberek még jóval haláluk előtt elkészíttetik drága fakoporsóikat, amiket aztán jobb híján otthonaikban tárolnak. 2018. áprilisában, Kína Csianghszi tartományában nagyjából 6000 darab ilyen koporsót gyűjtöttek be a szervek, melyeket felhalmozva, a média jelenlétében zúztak be.
Gao’an városában pedig 2000 jüan (körülbelül 85.000 forint) kártalanítást kapott az, aki átadta otthon tárolt koporsóját. Ez az kezdeményezés sokakat elborzasztott, egyrészt a durva hivatali modor, másrészt az alacsony kárpótlási összeg miatt (hiszen egy fakoporsó nagyjából 1000 jüannal többe kerül, mint az érte kapott kárpótlás).
A vidéki temetőkkel szemben a nagyvárosi sírkertek teljesen kihasználtak, egyáltalán nincs bennük szabad hely, így a nagy lélekszámú településeken álló urnatemetők, vagy agglomerációs temetések jellemzők.
A legkritikusabb helyzet Hongkongban van, ott ugyanis olyannyira kevés a szabad terület, hogy pár korosztály alatt a temetési kultúra teljesen átalakult, és mára már szinte 80 százalékra tehető a hamvasztások aránya. A temetés ezen fajtájával az érintettek nemcsak pénzt, helyet és időt spórolnak, de urnáikat nagy, emeletes urnatemetőkbe tehetik.
Ezekben a komplexumokban több ezernyi hamvveder fülke van, és nagy mázlista az, aki a többéves várólista után üres helyhez jut az urnája elhelyezéséhez.
Természetesen találhatók Hongkongban magán urnatemetők is, azt viszont egy átlagos lakos képtelen megfizetni, hiszen áruk több százezer dollárra is rúghat.
A helyhiány miatt Hongkongban két komplexumot is építettek a közelmúltban, de vannak átmeneti hamvveder temetők, és szabadtéri köztemetők is, melyekben a hozzátartozók törvényesen szétszórhatják a hamvakat. Ezeken felül pedig sok kínai vállalkozó értékesít urnatemetőket a nagyvároshoz közeli övezetekben.