A kutatók jeleznének a földönkívülieknek

Egy amerikai kutató egy óriási lézer segítségével jelezne a földönkívüli létformáknak.
A hétköznapinak egyáltalán nem jellemezhető ötlet a Massachusettsi Műszaki Egyetem (röviden MIT) szakértőjétől származik.

A terv szerint egy 1-2 megawattos lézerrel, illetve egy 15 méter sugarú tükörrel történne a jeladás, mikor is infravörös sugarakat indítanának valamelyik Föld-jellegű, Naprendszeren kívüli planéta felé.

Ha a kiválasztott bolygón létezik olyan létforma, melynek technikai szintje magasabb a Földünkön elért technológiai színvonalnál, akkor az valószínűsíthetően képes lenne fogni a felé küldött szignálokat.

James Clark, a The Astrophysical nevű lap megalkotója úgy véli, a hogy a küldött jelek nem feltétlenül jelentik majd a földönkívüliek számára azt, hogy kapcsolatba akarunk kerülni velük, az azonban biztos, hogy aktivizálná érdeklődésüket.

A dolog szépséghibája „csupán” a Nap, ami szintén infravörös fényeket sugároz. James Clark szerint ez azonban nem jelent majd problémát, hiszen a Nappal ellentétben az általuk küldött jelzések nem világítanak, hanem villognak majd. Vagyis a szignálok nem kerekednének felül a Nap sugarain, viszont eléggé figyelemfelkeltők lennének egy külső civilizáció számára ahhoz, hogy vizsgálni kezdjék a környező bolygókat.
Persze ennek alapfeltétele az idegenek kíváncsiságának és tudásszomjának megléte.

A csillagok, így a Nap ragyogásában is eltérések észlelhetők, ezek a variációk azonban egyértelműen beazonosíthatók. A lézer sugarai ezeket a mintázatokat törnék meg, így kézenfekvő, hogy különösnek hatnának egy távoli bolygón fürkésző számára.

Ha az idegen civilizáció képes lesz a jeleket megérteni, a szakértő szerint a sugarakkal egy információcserére alkalmas csatorna is létesíthető. A kommunikáció azonban túlzottan nehézkes lesz majd, hiszen az adatátviteli sebesség nagyjából 2 megabit/szekundumra tehető, sőt, a helyzeten a fény terjedési sebességének maximális határa (300.000 kilométer/szekundum) sem javít.

A terv megvalósításának egyik rizikófaktora, hogy az űrbe juttatott infravörös lézersugarak károsak lehetnek a célba vett bolygón lévő fürkészők szemének.
Valamint azt is érdemes fontolóra venni, hogy valóban célszerű lenne-e földönkívüliek érdeklődését magunkra irányítani, hiszen – ahogy azt a közelmúltban elhalálozott Stephen Hawking is sokszor hangsúlyozta – fejlettebb civilizációk könnyedén meghódíthatnák a Földet, ahogy a gyarmatosító európai népek is könnyűszerrel leigázták az amerikai őslakókat.