A lenyelt Lego-darab sorsa

Egy rendhagyó felmérésben vett részt hat önként jelentkező: a feladatuk az volt, hogy lenyeljék egy-egy Lego emberke fejét.

A kutatásban a brit és az ausztrál szakértőkből álló team arra vállalkozott, hogy fejenként egy-egy darab, 1 centiméter hosszú, és 1 centiméter széles Lego figura fejet nyelnek le, és tanulmányozzák, az idegen anyag mennyi idő elteltével távozik a szervezetből, illetve megvizsgálják, hogy a híres építőkocka-elem valamilyen módon módosítja e a salakanyag minőségét.

A kísérletet a Journal of Paediatrics and Child Health nevű gyermekorvoslással foglalkozó szaklap hozta nyilvánosságra. A felmérésben résztvevő szakorvosok szerint azért volt szükség a kutatásra, mert a gyermekek gyakran vesznek a szájukba, és nyelnek le műanyag játékdarabokat, mely a szülőknek folyamatos aggodalomra ad okot.

Az önkéntesek között volt olyan, aki 1,1, de akadt olyan is, aki 3 nap alatt látta viszont a Lego figura fejet. Tehát általánosságban elmondható, hogy 1,7 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a műanyagdarab megjelenjen a salakanyagban. A Lego darabka egyáltalán nem befolyásolta a széklet minőségét, és egyik résztvevőnek sem okozott semmiféle fájdalmat a műanyag egységnek a szervezetén való áthaladása.

Grace Leo, az értekezés egyik alkotója szerint a kutatás valódi célja a szülők megnyugtatása volt, vagyis annak bebizonyítása, hogy nem szükséges azonnali orvosi segítséget kérni egy-egy apró játékdarab lenyelését követően. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy amennyiben érme, elem, mágnes, vagy éles eszköz, illetve 5 centiméternél hosszabb és 2,5 centiméternél szélesebb tárgy került a gyermek szervezetébe, azonnal orvoshoz kell fordulni.