A nagy család csökkenti a rák kialakulási esélyét

Svájci és ausztrál szakértők szerint a sok gyermekkel rendelkező családokban a rák kockázata jelentősen kisebb, mint a kevésbé népes famíliákban.

Megdöbbentő, de a férfiakra a nőknél jóval kedvezőbben hat ez irányban a nagycsalád. Erre a megállapításra 178 ország adatainak összevetetésével jutottak a szakértők.

A Zürichi Egyetem szerint minél kisebb tagú a család, annál nagyobb a különféle rákbetegségek kialakulási esélye, és ez az összefüggés az anyagi helyzettől, és az urbanizációtól teljesen független.

A nagycsalád adta védelem nem csak a közvetlen család (tehát a szülők és a gyerekek) nagyságán, hanem a tág família méretén is múlik. Arra a következtetésre jutottak, hogy minél nagyobb a rokonság, annál kisebb arányban jelentkeznek egyes rákbetegségek, úgymint az agytumor, a gyomor-, a húgyhólyag-, a bőr-, a tüdő-, a petefészek-, a vastagbél-, és a méhnyakrák.

Az már korábban megállapítást nyert, hogy a mell-, és petefészekrák kialakulásának kockázata a terhességek számán is múlik, vagyis minél több terhességen van túl az egyén, annál kisebb ezen rákfajták rizikója.

Megdöbbentő viszont a kutatás azon eredménye, miszerint a férfiak a nagycsaládnak köszönhetően védettebbek a daganatos megbetegedésekkel szemben, mint a nők.

Összességében tehát a családi lét – az ezzel járó mindennapos feszültségeket leszámítva – rendkívüli lelki miliőt hoz létre, ami kedvezően befolyásolja a megbetegedésekkel, így a rákkal szembeni rezisztenciát.