A túlsúly valódi oka

A korábbi feltételezésekkel ellentétben kiderült, hogy a túlsúly oka nem a telítettségérzetért felelős leptin eljuttatásának rendellenességében, hanem az idegsejtekben keresendő.
A Münchenben lévő Helmholtz Központ szakemberei egy 3D módszerrel jöttek rá arra, hogy a többletsúly kialakulásáért nem a leptin nevű hormon szállítási problémája a felelős.
A már említett háromdimenziós technikával a szakértők egereken végeztek kísérleteket, hogy megfigyelhessék és végigkísérhessék az agyban a leptin szállítását.
A kutatás alapján a jóllakottságérzés hormonja, a leptin a normál testalkatú, és a kövér egerek esetén is megfelelő dózisban került az agyba. Így, ahogy az az International Journal of Obesity nevű lapban közölt beszámolóban is szerepel, a szakértők szerint az evési szokások valódi oka az idegsejtekben rejlik.

A zsírszövet termelte leptin a jóllakottság érzetéért felel. Amennyiben azonban a nagy mennyiségű étel elfogyasztását követően sem alakul ki a telítettségérzés, az hormonrezisztenciára utalhat, ilyenkor az alanyok folyamatos éhséggel küzdenek (annak ellenére, hogy zsírtartalékaik már bőven megteltek).
Az egyik fő kutató, Luke harrison kifejtette, hogy a vizsgálat kiindulópontja az megállapítás volt, hogy a leptinrezisztencia oka a hormon szállítási zavarában keresendő.
Paul Pflunger, a Helmholtz Központ cukorbetegséggel és elhízással foglalkozó részlegének szakértője elmondta, hogy a hormonrezisztenció eredetét nagyjából be tudják azonosítani, és a vizsgálataikat pedig az idegsejtekben lévő molekuláris működésre képesek koncentrálni. Amennyiben pedig a jóllakottság folyamán végbemenő valamennyi folyamat megfejtése megtörténik, akkor képesek lesznek olyan túlsúly elleni kezeléseket létrehozni, melyek segíthetik az érintetteket a fogyásban.

Mindezeken felül a Kínai Tudományos Akadémia szakemberei kutatásukkal az előzőekben már kimutatták azt is, hogy nem a fehérje, vagy a cukor, hanem a mértéktelen zsírfogyasztás felelős a kövérség kialakulásáért.