Az időjárási frontok hatása a szervezetre

A kor előrehaladtával egyre erőteljesebbekké válnak a sebhelyek vagy az ízületek fájdalmai egy-egy front közeledtével. Aki fokozottan érzékeny a frontok megjelenésére, annak ajánlott mindennap figyelemmel kísérni a meteorológiai előrejelzéseket, melyek naprakészen figyelmeztetnek az aktuális időjárás-változásokra.

Mi is az a front?
A légkör ciklonok és anticiklonok lelőhelye. A ciklonok olyan képződmények, melyekben a levegő az óramutató haladási irányával ellentétesen egyesül, ezt követően pedig középen felfelé áramlik. Az anticiklon ezzel szemben olyan jelenség, melyben a légnyomás a belseje felé nő: a leszálló légmozgást követően az óramutató mozgásával egy irányban áramlik szét a levegő.
A frontok a ciklonokban találhatók, mégpedig egy meleg és egy hideg front, melyek egymást követik. Ezeket a frontokat mindig valamilyen különleges felhősödési-, légnyomási- és hőmérsékleti sávok, vagy csapadékfoltok jellemzik.

Milyen arányú, és milyen összetételű a frontérzékenység a társadalomban?
Nagyjából a társadalom fele frontérzékeny, de vannak kutatások arra nézve, hogy ennél nagyobb számban élnek együtt ezzel a problémával emberek. Hazánkban jellemzőbb a melegfrontra való érzékenység.
A fiatal szervezetet nem terheli meg a front, hiszen még alkalmazkodóképes a változásokra. Természetesen nem igaz ez a csecsemőkre, akik a meteorológiai változások mellett minden egyéb hatásra is érzékenyen reagálnak. Akiknek műtéti sebhelye, egyéb sérülése, vagy idült betegsége van, szintén fogékonyabbak a frontérzékenységre, hiszen szervezetük kevésbé képes igazodni a gyorsan változó külső közeghez.

A frontérzékenység típusai
Mivel a meleg-, és a hidegfrontok eltérő tulajdonságokkal bírnak, az emberek vagy az elsőre, vagy a másodikra reagálnak érzékenyen. Persze van különbség az érzékenység szintjében is: van, akit minimálisan visel csak meg az időjárás változás, míg mások konkrétan frontbetegekké válnak a meteorológiai fordulatoktól.

A hidegfrontról
Ennél az időjárási változásnál többnyire csak a front után törnek felszínre a panaszok, például a meteorológiai hullám nyomában az egyre intenzívebbé váló szél okoz fejfájást. A frontot csökkenő hőmérséklet, alacsonyabb párakoncentráció és növekvő légnyomás jellemzi, melyek ízületi, reumás fájdalmakat, mellkasi tüneteket, asztmás problémákat, gyomor-, epe-, vesegörcsöket, szívinfarktusokat idézhetnek elő, de beindíthatják a szüléseket is.
Ezek mellett csökken a test reakcióideje, és bágyadtság gyötri az erre érzékenyeket.

A melegfrontról
A hidegfronttal ellentétben a melegfrontnál a tünetek az időjárásváltozást megelőző pár órában már megjelenhetnek. A hőmérséklet emelkedik, ahogy a párakoncentráció is, a légnyomás pedig csökken, amik alacsony vérnyomást, pulzusszám növekedést, depresszív állapotot, és erős migrénes fejgörcsöket okozhatnak.
Ezek mellett csökken a fájdalomtűrő képesség, és mentális problémák léphetnek fel.
A melegfront kedvez a baktériumoknak, ezáltal megnő a fertőző betegségek esélye.

Védekezés a frontokkal szemben
A kiegyensúlyozott étkezés és testmozgás minden esetben jótékonyan hat a szervezetre.
Melegfrontra érzékenyen reagálóknak sok A-,B2-, és C-vitamint, káliumot, foszfort javasolt fogyasztani, míg a hidegfrontra érzékenyeknek érdemes több B1-,D-, és E-vitamint, kalciumot, magnéziumot a szervezetükbe juttatniuk.