Az influenza elleni védőoltás valóban megbetegedést okoz?

Nyakunkon a tél, a hideg, a kellemetlen időjárás, és ezekkel együtt az influenzaszezon. A betegségre mielőbb javasolt felkészülni, vagyis beadatni a leghatékonyabb védőoltást.
Sokak azonban – nemcsak a külföldiek, de a belföldiek is – nem kérik a járvány elleni egyetlen megoldást, a védőoltást. Ennek az az egyik legegyszerűbb magyarázata, hogy nem bíznak a vakcinában (ezt egy új felmérés mutatta ki). Néhányan pedig nemcsak, hogy bizalmatlanok a védőoltással szemben, hanem kifejezetten kockázatosnak vélik azt. Az orvosok szerint a kutatás végeredménye megdöbbentő.
Egy amerikai egészségügyi társaság, az Orlando Health felmérése azt mutatja, hogy a 18 év alatti gyermekek szüleinek egyharmad része szerint a védőoltás nem nyújt védelmet az influenzával szemben.
Ezen felül a felmérésben közreműködők ötven százaléka úgy gondolja, hogy a vakcina nemcsak hatástalan, de meg is betegítheti gyermekeiket. A szakembereknek fogalmuk sincs arról, hogy miért valószínűsítik ezt a szülők, és mindenkit megnyugtatnak, a védőoltás semmiképp sem fertőz, és ez a leghatékonyabb módja az influenza elleni harcnak.
Az Orlando Health gyermekorvosa, Jean Moorjani hozzátette, hogy a vírus alkotóeleme, mely a védőoltásnál alkalmazásra kerül, élettelen, így lehetetlen, hogy a vakcinától bárki is megfertőződhet.
Jean Moorjani úgy véli, az emberi szervezet az oltás utáni második hét elteltével válik teljesen ellenállóvá a járvánnyal szemben, vagyis a két hetes intervallumban történő megfertőződés a védettség kialakulásának hiányában sajnos valószínűsíthető. Az orvos azt tanácsolja, hogy ennek elkerülése érdekében javasolt a vakcina mielőbbi (jóval az influenzaszezon előtti) beadatása.
A Vanderbilt Egyetem tanára, William Schaffner egyben a fertőzéses megbetegedések orvosa is. Hasonlóan Jean Moorjani gyermekorvoshoz, ő is megdöbbent az influenza elleni védőoltással kapcsolatos megbetegedési tévhitben.
Megjegyezte, hogy az oltást követően valóban kialakulhat a páciensek 1-2 százalékánál alacsony láz, ami akár egy napig is fennállhat, ez azonban teljesen természetes válaszreakció az emberi szervezet részéről, és azt jelzi, hogy a test nekilátott a vírusvédelem kialakításának.
Az egészségügyi csoportok és az orvosok egyöntetűen arra buzdítják a szülőket, hogy ne higgyenek a tévhitnek, és feltétlenül adassák be gyermekeiknek a vakcinát, hiszen az oltás kikerülésével, és az influenzafertőzés kialakulásával jóval nagyobb kockázatnak vannak kitéve a csemeték.