Egyre több az ételallergiás

A fejlett országok gyermekei betegesebbek, és egyre több az ételallergiás. Az ételallergia komoly probléma, melyet a szervezet hibás immunreakiója okoz: az elfogyasztott étel alkotórészeit a test veszélyes, idegen anyagnak érzékeli, és ellenanyagokat állít elő. Emiatt pedig megnő az igE ellenanyag mértéke a szervezetben.
Az ételallergia akut immunválaszt gerjeszt, így csupán egyetlen egy harapásnyi allergizáló táplálék is komoly problémát válthat ki. Az allergiás arca, torka akár azon nyomban, akár kis idő elteltével felduzzadhat, viszketés és csalánkiütés alakulhat ki, illetve hányinger, hasfájás, légszomj, és ájulás is társulhat a tünetekhez. A legsúlyosabb esetben anafilxiás trauma jöhet létre, mely heves szívdobogást, vérnyomáscsökkenést, illetve légútszűkületet eredményezhet, melyek életveszélyes helyzet kialakulását okozhatják.
A tünetek természetesen egyénenként eltérőek, néhányan csak bőrpírt és kiütéseket tapasztalnak, míg másoknál a már említett anafilaxiás sokk is kialakulhat.

A BBC utánajárt, miért emelkedik manapság az ételallergiások száma.

2018. év végén két tizenöt éves kamasz is az ételallergia áldozata lett, az egyik Natasha Ednan-Laperouse, aki egy véletlenül a szendvicsébe kerülő szezámmag elfogyasztásába halt bele, a másik pedig Megan Lee, aki egy szem földimogyoró miatt vesztette életét. Mindketten megfulladtak.
A szerencsétlenül járt tinédszerek esete is mutatja, hogy a komoly problémával nézünk szembe: a fejlett országokban hihetetlen módon növekszik az ételallergiában szenvedők száma.

Az adatok alapján Ausztráliában a gyermekek 9 százaléka, az Egyesült Királyságban a csemeték 7 százaléka ételallergiás. Az európai felnőtteknek pedig 2 százaléka szenved ebben a betegségben.

Az allergiás reakció leggyakoribb okai: a tej, a tojás, a hal, a rákfélék, a mogyoró és a növényi magok.
Bár sok információ ismert jelenleg is az ételallergiával témakörében, az orvosok előtt is vannak homályos foltok és megválaszolatlan kérdések a témával kapcsolatban. Ilyen kérdéskör például a megbetegedésszám emelkedésének oka is. Holott ez releváns téma, hiszen az ételallergiások tábora hihetetlen mértékben megnőtt. Például az 1995. év-2016. év intervallumban nagyjából ötszörösére emelkedett a földimogyoró allergiában szenvedők száma Nagy-Britanniában.
Persze ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az idő előrehaladtával és az orvostudomány fejlődésével a szakértők a szimptómákat is egyre pontosabban képesek beazonosítani, vagyis a feljegyzett esetek száma ehhez mérten is nőtt. Persze az ismertetett tendenciát a modern orvostan sem tudja megindokolni.
Pedig a trend egyértelműen azt jelzi, hogy nemzedékről nemzedékre gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek az emberek. Sőt, az adatok alapján azt is mutatják, hogy fiatalok szervezete sokkal erőtlenebb az ételallergiával szemben, mint az időseké, és kifejezetten igaz ez a nyugati metropoliszokban élőkre.

Az okok egyelőre nem bizonyítottak, feltevések azonban léteznek a témával kapcsolatban.

Az egyik teória szerint a gyerekeket manapság túlóvják, vagyis a makulátlan tisztaságra való törekvés miatt egészen kicsi korukban nem érintkeznek elegendő kórokozóval, így szervezetük védekezőrendszere nem képes normálisan kialakulni. Tehát amiatt, hogy a szervezetük nem találkozik igazi baktériumokkal, a veszélytelen táplálékot osromolják a védőmechanizmusok: így alakulnak ki az allergiás szimptómák.

A másik hipotézis alapján a szervezet nem megfelelő mennyiségű D-vitamin ellátottsága miatt alakul ki az ételallergia, ami a mai fiatalok kevés napfénnyel való érintkezésével magyarázható.
A D-vitamin hiányosok arányának emelkedését az amerikaiak körében végzett felmérés kiválóan mutatja: számuk ugyanis tíz év alatt megduplázódott.

A helyzet azonban nem reménytelen, hiszen úgy tűnik, van megoldás a problémára, illetve annak enyhítésére. Például javulhat a tendencia, ha az gyermekek a jellemzően allergiát kiváltó táplálékokat már kis korukban magukhoz veszik. Ezt bizonyítja a King’s Collage London erre irányuló vizsgálata is. A kutatásuk eredménye kimutatta, hogy nyolcvan százalékkal esett vissza a földimogyoróra érzékenyek száma az 5 évesek között, akik kisebb korukban elkezdték az említett étel fogyasztását.