Fák nőnek a halottak testéből

A normál, koporsós temetések ideje várhatóan előbb utóbb véget ér, és helyét az organikus zsákba tett holttestek kora veszi majd át. Ez annyit jelent, hogy a temetés során az elhunyt teste egy facsemetével együtt jut a földbe, majd idővel fa cseperedik belőle.
Vagyis egyszer elérkezik majd az az idő, mikor a fából készített koporsókat és a súlyos kőlapokkal fedett sírhelyeket felváltják a környezettudatosabb temetkezési módszerek és anyagok.

Két olasz formatervező nem mindennapi ötletének köszönhetően ugyanis megszületett az új, eddigieknél jóval környezetbarátabb temetkezési megoldás. A két dizájner Anna Citelli és Raoul Bretzel azt találták ki, hogy a halottakat „földkapszulákban” kellene végső nyugalomra helyezni.
A megoldás a Capsula Mundi nevet kapta.

A naturális összetevőkből készített, idővel lebomló organikus zsákba kerül az elhunyt holtteste, egy facsemete mellé, mely a szertartás, és a földbe helyezés után növekedésnek indul. A fa fejlődését a halott test is elősegíti, tehát effektíve az elhunyt egy új életben születik újjá, szép, maradandó relikviát közvetítve ezzel a halott emlékének és hozzátartozóinak.

A Capsule Mundi a legelső olyan terv, ami a zöld temetők alkalmazása felé veszi az irányt, vagyis a hagyományos sírok helyett fák, cserjék, bokrok jelölnék az elhunytak sírhelyét. Kis idő elteltével az ilyen zöld temetők- a hagyományos temetőkkel ellenétben – nem a halált jelképeznék, hanem az élet folyamatos cirkulációját, valamint a tiszta oxigént és hűsítő árnyékot adó növényzet környezetbarát hatását.

Ez a temetkezési mód egyelőre még csak az USA-ban és Angliában érhető el.