Irodaház méretű sziget, amin négy presszó is van

Az Afrikában található Viktória-tó keleti részén három sziget helyezkedik el, mégpedig két lakatlan sziget: a Pyramid, és a Musingo, valamint a kicsi, zsúfolt és sziklás, 2000 négyzetméternyi Migingo. Az utóbbi, aprócska sziget lakossága 131 fő (legalábbis az utolsó, a 2009-es népszámlálás alapján). Jellemzően a budapesti irodaházak rendelkeznek ilyen területméretekkel, itt azonban pavilonokban, négy italozó, pár piroslámpás ház, és egy apró móló szomszédságában élnek a lakosok.
A sziget lakói azért élnek itt, mert a Viktória-tóban élő megannyi nílusi sügér halászata kiváló megélhetést biztosít számukra. Ennek köszönhetően sok kenyait és ugandait is odavonzott a kis sziget. Persze a szigetfoglalásban nem született még egyetértés, ugyanis két kenyai halász az 1990-es években érkezett (állításuk szerint), egy ugandai halász viszont a 2000-es években jutott el ide, mikor még nem volt ott senki (saját bevallása alapján). Az említett két ország, Kenya és Uganda határában lévő apró Migingo sziget így már több esztendeje vitatéma a két állam között.

Hivatalosan a sziget Kenyáé, melyet csupán 500 méter miatt szalasztott el Uganda. Az is előfordult már, hogy az ugandai rendőrség kitűzte saját lobogóját Migingo-n, mely szerint a kormány úgy döntött, hogy az egyezség megszülethet: a sziget Kenyához tartozzon, a víz azonban Ugandáé lesz, ami azt is jelenti, hogy ezzel a lépéssel minden kenyainak engedélykötelessé válik majd a halászat a sziget körüli vízen.
Vagyis a kenyaiakat így próbálták távol tartani a helyi pecázástól, ami természetesen a kenyai szervek megjelenését is generálta. Ez azonban nem okozott semmiféle változást a sziget birtoklásában, és mondhatni azóta sem történt fejlemény a helyzet kapcsán. 2018. szeptemberében volt az utolsó szigetfoglalási próbálkozás, mikor is Kenya ki akarta tűzni saját zászlóját a területen, ami sikertelenül zárult, és az ország úgy határozott, senkié sem lesz a sziget.

A folyamatos viszálykodás ellenére a kihalászott halakat minden esetben Kenyában értékesítik, ez az állam ugyanis motorcsónakkal csupán két órányi útra helyezkedik el a szigettől. A 2004-es adatok alapján a napi átlagzsákmány 3 tonnányi hal.

Migingo sziget infrastruktúrája is csupán a területre érkező halászok ellátása miatt valósult meg. A szigeten presszók, apartmanok, bazárok, üzletek találhatók, valamint a halászati hatóságnak, és rendőrségnek is van a területen irodája.
Egy dolog azonban még mindig nincs, mégpedig konkrét megállapodás a szigetfoglalásról. Hiába jött létre egy önálló testület, mely Kenyai tulajdonnak minősítette a szigetet, az ugandaiak folyamatosan betévednek Migingo-ba.