Kezdetét veszi az építkezés Csernobilban

Osztap Szemerak ukrán környezetvédelmi biztos nyilatkozata szerint Ukrajna kormánya engedélyt adott a nukleáris katasztrófát elszenvedő csernobili szektorban az első szélerőmű létesítésére. A kormány közleményében a szélerőműveknek és egyéb egységeknek 7 hektárnyi részt választott ki Kijev ivankivi részén, melybe Csernobil is beletartozik.

Osztap Szemerak hozzátette továbbá, hogy a szélturbinák létesítése azért nem jelent problémát, mert a működéséhez szükséges brigádnak nem kell egyfolytában a területen lennie, így Csernobil azon részein is felépíthetők és használhatók az erőművek, ahol még mindig kiemelkedően magas a radioaktivitás szintje. És az sem mellékes, hogy a turbinák nem szennyezik a környezetet sem.

Az ukrán kabinet a múlt évben számos rendelkezést szavazott meg azért, hogy egyszerűbbé tegye Csernobil gazdasági kiaknázását. A környezetvédelmi miniszter szerint ez főként azért történt, mert több belföldi és külföldi beruházó is informálódott a megújuló energiák kihasználására irányuló tervekről.

Információk szerint az utóbbi két esztendőben hatvannál is több kereset érkezett beruházóktól területek kiválasztására a csernobili szektorban történő megújuló erőforrások kiaknázására irányuló projektek megvalósításához. Az ukrán befektetők mellett Dániából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kínából, Fehéroroszországból, Japánból, Franciaországból és Németországból is jelentkeztek érdeklődő vállalatok.

A közelmúltban, 2018. októberében épült fel a legelső naperőmű a csernobili radioaktív zónában, nagyjából száz méternyire a robbanásban megsérült atomreaktortól. Ez a naperőmű egy megawattnyi energiát generál, ami nagyjából 2000 otthonnak tud elegendő energiát biztosítani.