Már férfi sem kell a nemzéshez

Kínai tudósok két nőstény egérrel alkottak szaporulatra képes, egészséges kölyköket, amihez az állatok őssejtjeit és génjeik szerkesztését használták fel.
A tanulmányról kiadott tájékoztató a Cell Stem Cell nevű szaklapban jelent meg, ahol kifejtik, hogy ezzel a megoldással (az őssejtek segítségével és a gének szerkesztésével) lehetőség nyílik az azonos nemek közti szaporodás nehézségeinek leküzdésére.

A szakértők azonban leszögezték, hogy a közeljövőben nem lesz arra mód, hogy leszbikus, illetve meleg partnereknek ilyen technikával gyermekük lehessen.

Csak a női nemmel lehetséges

Bár a kétéltű élőlények, a hüllők, és a halak tudnak egy felmenővel sokasodni, az emlősök erre még a mesterséges megtermékenyítés tortúrája mellett is csak nagy nehézségek árán képesek.
Az MTI szerint a fenti kísérlethez (vagyis a két anyával alkotott egerekhez) haploid, vagyis egy kromoszómával és egy szülői DNS-el bíró ESCs-ket, azaz embrionális őssejteket alkalmazott a tudóscsapat, a kínai Csi Zsu vezetésével. A tesztek során gének szerkesztésével érték el, hogy a női DNS-t magában foglaló haploid ESCs-ből eredő genom három, metilációval elcsendesített része törlődjön, majd azokat a másik anyaállat petesejtjeibe juttatták.
Ennek eredményeként 210 egérmagzatból 29 kölyök jött a világra, melyek teljesen egészségesen születtek, felnőtt korukban pedig saját utódoknak adtak életet.

Férfi nemmel lehetetlen

A kutatás kiterjedt két apa közti szaporodás tesztelésére is, ez azonban jóval nehezebbnek bizonyult, mint a nőstények esetében, ugyanis a kan egereknél hét, metilációval elcsendesített (vagyis imprintált) rész törlésére volt szükség. A létrehozott haploid ESCs-et egy apa egér spermájával együtt juttatták be egy sejtmaggal rendelkező petesejtbe, aminek tehát a női öröklőanyagát eltüntették.

Vagyis az előállított magzatok így két hím genomikus sejtörökítő anyagát foglalták magukba, melyek a béranyába beágyazásra kerültek, megszületésükkor viszont csak 2 napig éltek.

A tanulmány másik vezetője, Vej Li úgy véli, bebizonyosodott, hogy mit lehet megtenni: a túlzott génszerkesztés miatt ez a megoldás nem célravezető az azonos neműek szaporításánál.