Megválasztható a születendő baba szemszíne

Kaliforniában forradalmi újítás történt a tudományban, ugyanis egy kórházban már a gyermek fogantatása előtt megválasztható a szeme színe. A módszer azonos a beágyazandó magzat genetikai rendellenességeinek szűréséhez alkalmazott technológiával.

Az eljárás azonban komoly erkölcsi kérdéseket vet fel, hiszen ez lehet az első lépcsőfok a látványbébik „megteremtéséhez”, ugyanis a technikával a szemszínen felül a magasságot, a hajszínt, de még az intelligenciát is kontrollálhatják.
A Fertility Institutes nevű klinika az érintetteknek a beágyazásra váró embriók genetikai szűrésével azonos módszert ajánlja a születendő magzat szemszínének teszteléséhez. A választható színopciók természetesen korlátozottak, hiszen nem születhet például akárkinek kék szemszínű csecsemője. Az intézményben azonban azt ígérik, – amennyiben minimum egy-hatodnyi potenciál van a kék szemszín öröklésére – képesek az adott szín kontrollálására.
Bár a Wall Street Journal lap nemrég adta csak hírül ezt a módszert, egy 2009-es The Telegraph publikációban már megjelent az információ a Fertility Institutes klinikán elérhető szemszín választás lehetőségéről, ami mellett említették még a hajszín és a bőrtónus kiválaszthatóságát is. Honlapjukon szerepel továbbá, hogy a Fertility Institutes az egyetlen olyan USA-beli intézmény, mely teljes körű vizsgálatokat kínál a leendő szülők számára, és a úgy látszik, hogy a normál tesztek mellett formabeli változtatásokat is eszközölnek a születendő babákon.
A weblapon olvasható, hogy a lehetőség tíz esztendőn át nem volt elérhető, de most újra alkalom nyílik a magzatok széleskörű tesztelésére.
Bár úgy tűnik, hogy maga a módszer egyáltalán nem ártalmas, a genetikai rendellenességek vizsgálata és a látványbabák alkotása közötti mezsgye megtalálása nagyon fontos, hiszen a dizájnergyerekek megteremtése komoly, beláthatatlan társadalmi átalakulással járhat.