Megváltozik a gyerekek agya a kütyüktől

Napi 7 óra. Ennyi képernyő előtt eltöltött idő alatt már egyértelműen látható az agy külső rétegének változása a gyermekeknél. Bár egyelőre nem világos, mit jelent ez valójában, az amerikai szakértők óva intenik a szülőket: kortátozzák, illetve tiltsák meg gyerekeiknek a monitor előtti tevékenységeket.

A kutatás alapján a kütyükkel töltött órák kihatnak a gyermeki agy fejlődésére, így az amerikai gyermekdoktorok az elektronikus média alkalmazását nem proponálják.

Szakértők úgy vélik, a digitális eszközök használata az agy mintázatát megváltoztatja, hiszen az agy elektronikusan elkészített térképén egyértelműen látszódnak az okoskütyük és konzolok okozta nyomok a csemeték agyában.

A NIH vagyis az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet által készített 300 millió dolláros (nagyjából 85 milliárd forintos) büdzséjű vizsgálat feltárta, hogy a napi hét óránál több időt képernyő előtt töltő 9-10 év közötti gyermekek szürkeállományának külső héján (ami egyébként az érzékszervek információkezeléséért felel) idő előtti elkeskenyedés fedezhető fel.

Gaya Dowling, a NIH doktora, és egyben a kutatás résztvevője szerint az nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az elvékonyodásért a monitor előtt töltött idő a felelős. Ahogy az sem tisztázott még, hogy ez a változás pozitív, vagy negatív dolgot jelent-e. Az az egy azonban biztosan állítható, hogy a megfigyelések alapján módosul az agy mintázata a hosszú ideig tartó kütyüzéstől.

A NIH kutatása kitért arra is, hogy azon gyerekek, akik napi két óránál többet töltenek az okoseszközeikkel, gyengébb nyelvi és gondolkodási teszteket írtak, mint kevesebbet gépező társaik.

A vizsgálathoz 4.500 gyerek agyát térképezték fel digitálisan, mellyel azt kutatták, hogy az elektronikus eszközök addikciót okoznak-e. Erre a kérdésre azonban még nem sikerült választ adniuk a szakértőknek, ugyanis még több év szükséges a hosszú távú eredmények analizálásához és értelmezéséhez.

Dimitri Christakis azt nyilatkozta az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia legújabb javaslataival kapcsolatban, hogy jogosan vetődik fel az az aggály, miszerint jelenleg a kutatók egy kontrollálatlan kísérlet központi résztvevői, alanyai pedig a jövőbeli nemzedék gyermekei. Az intézet az új ajánlásaiban azt javasolja, hogy a 18-24 hónaposnál kisebb csemeték ne használjanak a kommunikációs csatornákon kívül semmilyen más digitális médiát.

A vizsgálat első eredményei 2019-ben lesznek nyilvánosak.