Miért rajonganak a rovarok a fényért?

Kevés olyan idegesítőbb dolog van, mint sötétedés után, a nyitott ablakon át a szobába repülő rovarsereg zümmögése a felkapcsolt lámpa körül, az egyenesen a tábortűzbe repülő rovarok tetemének elégése, vagy a televízión sétálgató bogár zavaró látványa. De vajon miért vonzza a rovarokat a fény? Tudományosan bizonyított magyarázat még nem született a kérdéssel kapcsolatban, azonban több ok is valószínűsíthető.

A fényre reagáló mozgás, vagyis a fototaxis lehet pozitív, illetve negatív. Pozitív fototaxis esetén történik a fény irányába történő mozgás (ahogy a fenti rovar példák is mutatják), negatívnál pedig a fénytől való eltávolodás (ez általában a csótányokra jellemző).

A legkézenfekvőbb oka a fénynél táncoló rovarok viselkedésének az, hogy a nem természetes fények megzavarhatják a tájékozódási képességüket. Azokban az időkben, mikor még csak természetes fényforrások léteztek, a rovarok ezen fények a alapján navigáltak, és mozgásukat a fény szögéhez igazították. A távoli csillagok és a Hold problémamentes viszonyítási források, ám a lámpa, vagy a gyertya nagyon közeliek, ezért ezek alapján a rovarok viszonylagos helyzete is hirtelen változik. Vagyis a mesterséges fényt gyorsan maguk mögött hagyják, ám vissza kell repülniük, hogy a mozgási szöget képesek legyenek tartani, ami azt eredményezi, hogy a fény körül köröznek szüntelenül.

A feltevést továbbgondolva az a magyarázat is lehetséges, hogy a rovarok a fény zavartalanságát látva úgy vélik, az odavezető út is problémamentes, ezért választják azt az irányt. Persze az út a valóságban számukra azzal ér véget, hogy az izzónak csattanva lezuhannak. Ez az okfejtés azonban több problémát is felvet, hiszen az emberek már régóta, több évezred óta használnak mesterséges fényforrásokat a világításhoz, ami arra engedne következtetni, hogy ennyi idő alatt a természetes szanálás már rég kiirtotta volna a pozitív fototaxist. Emellett pedig az sem igaz, hogy minden fényért rajongó rovar a Hold fényét használná navigációs pontként.

Egy másik lehetséges magyarázat szerint a rovarok igazából virágok után kutatnak. Ugyanis sok virág ad ki  magából UV fényt, ami hasonlíthat több mesterséges fényforrás kibocsátott UV tartományához, melyhez vonzódhatnak a bogarak.

A legérdekesebb ok pedig az lehet, hogy a hím molylepkék azért repülnek a fény irányába, mert azt nőstény molylepkének látják. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az infravörös fénynek és a nőstény molyok hormonjainak (a világító feromon fényének) vannak azonos frekvenciáik.

Az utóbbi két magyarázat persze ellentmondásos, hiszen az első teória szerint a rovarok az UV fényért, a második hipotézis szerint pedig az infravörös fényért rajonganak, melynek köztudottan terjedelmesebb a hullámhossza.