Mit jeleznek a fehér foltok a körmökön?

Sok teóriát ismerünk a körmökön megjelenő fehér foltok kapcsán.
Egyesek úgy gondolják, hogy az ok a vitaminhiányban keresendő, mások pedig úgy vélik, a fehér foltok mérgezésnek, túlhajszoltságnak köszönhetők, esetleg valamilyen komoly betegség előhírnökei. Talán az összes verzióban van némi igazság.
A megjelenő fehér körömelváltozás, másnéven leukonychia szindróma sokszor csíkokként, pöttyökként, vagy nagyobb méretű foltokként jelenik meg a körmökön.
A kialakulás okai sokfélék lehetnek.

Allergiás válaszreakció
Előfordulhat, hogy a manikűr, így a körömlakk, a körömápoló, vagy egyéb körömépítéshez használatos matéria okozza a foltokat a bennük lévő valamely tényezőre irányuló válaszreakcióként.
Továbbá néhány tisztítószer is kiválthat ilyen formában túlérzékenységi visszacsatolást. Összességében tehát elmondható, hogy bármely anyag, mely közvetlen kapcsolatba kerül a körmökkel, allergizálhat.
Ha emiatt alakul ki az elváltozás, javasolt mellőzni ezen szerek használatát, és megfigyelni a test reakcióit.
Ha a továbbiakban is jelen vannak a foltok, esetleg újak jelennek meg, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt.

Gomba előjele
A körömgomba első tünetei is lehetnek a fehér foltok, ezért érdemes figyelni a jeleket. Amennyiben pár hét elteltével sem történik javulás, esetleg egyre nagyobb kiterjedésűek a foltok, vagy fokozatosan vékonyodnak és töredeznek a körmök, szintén bőrgyógyász segítségére van szükség.

Sérülések
A köröm felületének, vagy a körömágynak a károsodása is kiválthatja a foltosodást. Sokszor azonban nehéz felismerni a sérülések és a fehér foltok közti összefüggést, hiszen van, hogy a köröm horzsolódása és a fehér pöttyök vagy csíkok megjelenése között hetek telnek el.
Az azonban biztos, hogy a körmöt ért nagyobb ütés, a körömrágás, a körömágyi rész horzsolódása, sőt, akár a kellő körültekintés nélküli manikűrözés is foltokat eredményezhet.

Vitaminhiány
Az egyik legismertebb elmélet, miszerint a fehér foltok hiánybetegségre utalhatnak, szintén helytállóak. A foltok kialakulásáért legfőképp a B6 vitamin, a cink, és a kalcium felelősek. Amennyiben más vitamin-, vagy ásványi anyag hiány jele is mutatkozik, például hajhullás, bágyadtság, vagy lehangoltság, érdemes orvossal konzultálva étrend-kiegészítőket szedni, és egészségesebben étkezni.

Komoly betegségek
Nagyon ritkán fordul elő, de néhány súlyos probléma melléktünete is lehet a foltosodás. A tüdőgyulladás, a májbetegségek, az ekcéma, a pikkelysömör, de az arzénmérgezés is okozója lehet a körömpöttyöknek.

Árulkodó formák
Ha a megjelenő foltok csupán parányi pettyek, akkor azok valamilyen allergia visszacsatolására utalnak. A nagyobb elváltozások, melyek a köröm közepén helyezkednek el, vélhetően sérülések következményei.
A hosszúkás, keresztirányú csíkok sérüléstől, vagy súlyosabb betegségektől is kialakulhatnak.