Sikeres a Szív City alkalmazás

2017-ben indult a Szív City névre hallgató mobilapplikáció, melyről ma már biztosan állítható, hogy egy ténylegesen életmentő alkalmazás, hiszen 2018. végéig már húsz ember köszönheti életét ezen hasznos kezdeményezés működtetésének.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár az alkalmazás indulásakor úgy nyilatkozott, hogy a Szív City a magán és az állami szektor kooperációjának kiváló példája, és azt is hozzátette, hogy a kezdeményezés páratlan európai szinten, és ez remélhetőleg kiváló példával szolgál a többi nemzetnek is.

Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elárulta, hogy a fent megjelölt időszakig 600-nál is több riasztás érkezett a mentőkhöz az alkalmazásnak köszönhetően, és fontos adat még, hogy a mobilapplikációt azidáig 15.000 felhasználó töltötte le okoskészülékére, mely egyébként kompatibilis mind az IOS, mind az android rendszerrel is.

A Szív City app lényege, hogy akkor, ha valaki rosszul lesz nyilvános helyen, a mentők értesítését követően az eset 500 méter sugarú körében lévő felhasználók számára is jelzés érkezik, így a helyszínre érő önkéntes életmentő azonnal megkezdheti a bajban lévő személy újraélesztését még a mentők megérkezése előtt.
A mentők által küldött riasztást a regisztrált (és egyben az alkalmazást letöltött) felhasználó megkapja, és amennyiben az „INDULOK” lehetőséget választja, megjelenik számára az eset helyszínét jelző térkép a gyors helyszínre jutás érdekében.

Az időfaktor kulcsfontosságú, hiszen minél gyorsabban érkezik a segítség, annál nagyobb a túlélési esély.

Például egy hirtelen szívleállás esetén, ha nem érkezik azonnal segítség, a túlélés esélye kevesebb, mint 10 százalék. Viszont ha az újraélesztés rövid időn belül megtörténik, a túlélési esély négyszer, ötször nagyobb.

Győrffy Pál hozzátette, hogy a 2018-as évben nagyjából harmincezer életmentő beavatkozást hajtottak végre a mentők, és kétezer újraélesztést végeztek.