Új okoskütyü ötlet: fidget spinner időseknek

Újabb innováció jelenhet meg a piacon, mégpedig a pazar küllemű fidget spinner, melynek feladata az időskorúak egészségmegőrzése, és aktivitásának fenntartása.
Néhol az az öregkorúak kedvenc elfoglaltsága, hogy a fákról lerázott diók segítségével nyomkodják át tenyerüket, kvázi azzal masszírozzák át kezüket. Ennek két pozitív hatása is van, egyrészt jó érzést nyújt a tenyérmasszázs, másrészt elősegíti az elme épen tartását is ez a tevékenység, hiszen az időtöltés során komoly szem-kéz koordinációra van szükség.

Ezt vette alapul ötletéhez Seohee Lee dizájner, amikor megtervezte a Walnut elnevezésű játékot. A formatervező megfigyelte azt is, hogy a kézügyességre épülő eszközök, mint például a fidget spinner, vagy fidget cube rendkívül nagy sikereket értek el a felhasználók körében. Bár ez utóbbi matatójátékokat inkább fiatalok használták, Lee felismerte, hogy az idősebb korosztály is örülne ehhez hasonló, ám hozzájuk jobban idomuló játékszereknek.
A Walnut tehát a matatójátékok és a fitnesz-karperecek pozitívumainak egyvelege, mely tulajdonképpen egy ikozaéder alakzatú eszköz (vagyis egy 20 egyenlő oldalú térbeli alakzat). Előnye, hogy infravörös sugarainak köszönhetően képes kézben tartása közben a vércukorszint mérésre, helyettesítve ezzel a hagyományos vérvétel alapján történő vizsgálatot. Érzékelői a szorítóerő kontrollálását is elvégzik, valamint alkalmasak annak megállapítására, hogy adott személy keze mennyire remeg. A mért adatokat, és azok kiértékelését egy okos kütyüvel szinkronizálható mobiltelefonos applikációval lehet nyomon követni.

A Walnut enyhén bütykös felszíne serkenti a tenyeret, és ezáltal elősegíti a vérkeringést. Az ikozaéder alkalmazásával tehát az öregkori kézremegés mérsékelhető, és a kéz és a kar is edzhető. Egy időben akár két Walnut is használható, melyekkel akár könnyebb mutatványos produkciókat is véghez lehet vinni.

Az eszköz fogyatékossága annyi, hogy jelenleg csupán csak egy tervezet. Persze abból kiindulva, hogy az idős korosztály is egyre érdeklődőbbé válik a technológiai eszközök iránt, nem valószínű, hogy sok időnek kell eltelnie a Walnut megelevenítéséhez és piacra dobásához. Ehhez csupán befektetőkre van szükség, akik hisznek az ötlet sikerességében, illetve az sem kizárt, hogy Lee önmaga gyártja majd új eszközét egy adománygyűjtést követően.