Vegetáriánus vagy vegán?

Sokan összekeverik a vegetáriánusokat a vegánokkal, sőt mi több, a legtöbben úgy vélik, ez a két kifejezés egymás szinonimái. Pedig nagy különbség van e két csoport étkezési szokásaikban.

A vegetáriánusok különböző nézeteik miatt nem esznek húst, illetve húsféléket, de az okok háttere általában nem egészségügyi problémákban keresendő. Jóval inkább abban, hogy ők az állatokra úgy gondolnak, mint az ember mellett élő, érző élőlényekre, ezért nem értenek egyet leölésükkel, így semmilyen formában nem működnek közre ebben. Még húslevesben főtt zöldségeket sem fogyasztanak, illetve olyan zöldségválogatáshoz sem nyúlnak, aminek bármiféle köze lehet a húsokhoz. Még a hal sem szerepel étrendjükben.

A vegetáriánus legvégletesebb formája a vegán, aki nemcsak hogy húst, de semmiféle állati eredetű élelmiszert sem vesz magához. Így az ezt a nézetet követők mézet sem esznek, hiszen ezt is az állatok kiszipolyozásának tartják. Ezért a tejtermékek sem kerülhetnek semmilyen formában az ételeikbe. Elveik miatt sokszor nevezik a húsfogyasztókat gyomorforgatónak, vagy akár gyilkosnak, ami egyáltalán nem kedvez megítélésüknek.

Persze az étkezésbeli sokféleségnek több típusa létezik.

ovo-lakto-vegetáriánus: a tojást és a tejtermékeket megeszi, húst viszont egyáltalán nem fogyaszt.

lakto-vegetáriánus: csak tejterméket fogyaszt, a hús és a tojás nem szerepel az étlapján.

vegán vagy szigorú vegetáriánus: csak és kizárólag növényi ételeket eszik, állati eredetű élelmiszereket nem,   így sem húst, sem tojást, sem tejterméket, sem mézet nem fogyaszt.

nyers vegán (vagy élő étel fogyasztó): a növényi eredetű ételeken kívül mást nem fogyaszt, és azt is kizárólag hőkezelés mentesen. Így étrendjébe csak a gyümölcsök, a magok, és a zöldségek tartoznak. Kivételt képez télen a leves fogyasztása, ami csekély mértékben felhevíthető, hiszen csupán 45 Celsius fok fölött mennek tönkre a bennük lévő enzimek.

frutariánus diétázó: csak gyümölcsöket eszik, melybe az uborka, a paradicsom, és az avokádó is beletartozik. Rövid távon ez az étrend jótékony, hiszen méregtelenítő hatású, hosszú távon azonban tápanyaghiányhoz vezethet.

Összefoglalva tehát sokféle étrend létezik, az azonban biztos, hogy a vegán nem jelent egyet a vegetáriánussal, nem annak a szinonimája, vagy rövidítése, hiszen teljesen más szemléletű, speciális étkezési szokást jelent.