Véletlenül találtak rá a fogvisszanövesztő gyógyszerre

Úgy tűnik, véget érhet az óriási fájdalmat eredményező lyukak, a feldagadt arc, a fogorvosi váróban való félelem, és a fúrótól, valamint a fájdalomtól való rettegés korszaka.
Egy Londonban állomásozó szakértőcsapat ugyanis – akaratlanul bár, de – rájött a fogakat visszanövesztő gyógyírra.

A Sceientific Report nevű lapban nyilatkozták a King’s College kutatócsoport tagjai, hogy annak ellenére, hogy ők az Alzheimer-kór ellenszerét kutatták, véletlenül egy fogregeneráló orvosságot fedeztek fel.
Összességében ez annyit tesz, hogy a gyógyszer képes a nagymértékben szuvasodott, jelentősen sérül fogakat helyreállítani.
Bár az ezzel történő kezelések a további klinikai vizsgálatok szükségessége miatt még váratnak magukra, nagy eséllyel sikerült létrehozni az első fogregeneráló orvosságot.

Az Alzheimer-kór kezelésére alkalmazott Tideglusib kísérleti szer tesztjeinél kiderült, hogy egy egészen különös mellékhatást produkál, ugyanis arra sarkallja a dentint (ami a zománc és a fogbél közt lévő fog-keményszövet), hogy növekedésnek induljon.
A Tideglusib tulajdonképpen az idegrendszeri rendellenességek ellenszere, ami az idegsejtek számának emelésére, illetve azok minőségi javítására hivatott. Mindezek mellett most arra is fény derült, hogy ezen sejtsokszorozó tulajdonsága a fogakra ugyanilyen hatást gyakorol.
A szer úgy hat a betegség okozta demenciával (sokan úgy ismerik: elbutulás) szemben, hogy a sejtmutációt hátráltatja a tau protein megerősítésével (aminek feladata tulajdonképpen az idegsejtek minőségének biztosítása). Ez a protein nem csak az idegsejtekben található meg, hanem más alakban ugyan, de az emberi test egyéb részeiben is jelen van, így a fogakban is.
Csakhogy a tau fogakban lévő formája a dentint létrehozó sejtek sokszorozódását hátráltatja, tehát annak növekedését is akadályozza. Bár a dentin növekedik, a proteinnek köszönhetően nem nő eleget a fog romlásának meggátlásához, és a fogorvos kikerüléséhez. Ez változhat meg a közeljövőben, hiszen a Tideglusib a fogak tau proteinjét gátolja a dentin fejlődésének megakadályozásában.
Vagyis a szuvas fog a szernek köszönhetően öngyógyításba kezd, ahogy azt a vizsgálatok is igazolják. A szakértők a gyógyszert olyan pácienseken tesztelték, akik sérült foggal rendelkeztek. A szuvas fogak kis idő elteltével mindennemű orvosi beavatkozástól mentesen teljes mértékben regenerálódtak.
Paul Sharpe, a kutatás előadója úgy véli, az orvosságnak sokféle alkalmazási területe lehet a későbbiekben, majd hozzátette, hogy a kutatásnál a gyógyszert a lyukas fogra helyezve tesztelték.