Zöld utat kapott az űrbéli internethálózati projekt

Elon Musk sok reményteli, figyelemre méltó terve közül az egyik, mégpedig a SpaceX űrben kiépítendő nethálózatának ötlete megkapta az engedélyt az építésre. A projekt szerint több ezernyi műhold szolgáltatja majd a szélessávú netet a világ minden részén.
A SpaceX 2017. márciusában adta be kérelmét az amerikai Kommunikációs Hivatalhoz, melyben kéri a legkomolyabb és legígéretesebb tervéhez a jóváhagyást, aminek célja az egész világot lefedő netszolgáltatás biztosítása sok ezer műhold használatával.

A Föld körüli pályára szánt műholdakat két részletben lőnék az űrbe, első körben a márciusban megadott engedélyben szereplő 4.425 darabot aktiválnák.
Második ütemben pedig 7.518 darab műhold üzembe helyezése történne meg, melyre nemrég meg is kapta a jogosultságot a vállalat. Az összes engedély beszerzésével tehát zöld utat kaptak a projekt megvalósításához, azaz a Starlink (a globális űrnet) kiépítéséhez.
Az eszközöket nem egy időben lövik az űrbe, elsőként a 4.425 darab műhold 50 százalékát küldik majd Föld körüli pályára 2024. márciusáig. A további egységet pedig 2027. márciusáig kell az űrbe bocsátaniuk.

A rendszer alacsony Föld körüli pályán mozog majd, így a SpaceX úgy véli, az egy gigabyte sebességű internetellátás zavartalan lesz, melyhez alacsony késleltetési idő párosul majd.
Hasonló tervei vannak a Google-nek is, akik repülő léggömbökkel szolgáltatnák az ingyenes netet a Föld azon pontjaira, ahol az eddig nem volt elérhető. Ezen kívül a Facebooknak is vannak tervei, ők önálló műholdjukkal biztosítanának nethozzáférést.