App a baktériumok felismeréséhez

274

A mobiltelefonok huszonegyedik századi használata az orvoslásban is segíthet, sokan mégsem aknázzák ki az erre vonatkozó lehetőségeket.
Egy új mobil alkalmazással például megállapíthatók a húgyúti fertőzések baktériumai, ezáltal mind a betegségek felderítése, mind azok gyógyulási folyamatai lerövidíthetők (a gyors diagnosztika által).

A Kaliforniai Egyetem szakemberei bebizonyították, hogy egy mobiltelefon manapság már jóval több, mint egy egyszerű telekommunikációs eszköz, hiszen megmutatták: egy hétköznapi vizeletminta elemzése a telefon kamerájának segítségével megoldható, vagyis megtudható, milyen baktérium okozza a fertőzést, és a fertőzés hogyan kezelhető.

Az EbioMedicine nevű szaklapban publikált értekezés leírja, hogy az app a kémiai reakció alapján képes a megjelenő baktériumfajta, és az ellenszer megállapítására. Ez egy valóban olcsó, teljesen egyszerű, és rendkívül gyors megoldás, ellentétben a laborban végzett diagnosztizálással.

A módszer rendkívül egyszerű, csupán az alkalmazás, a diagnosztizáló eszközök, és az okos mobil kamerája szükséges az orvos általi kórmegállapításhoz. A kutatók elégedettek a programmal, hiszen a projekt bizonyítja, hogy a biológusok, mérnökök és informatikusok kooperációja mennyire hatékony.

Egy normál diagnózis felállítása 18-28 órát vesz igénybe, a labornak ugyanis ennyi időre van szüksége a kapott minták elemzéséhez. Az app használatával azonban ez az időtartam egy órára rövidíthető.
A gyorsaság mellett az is a módszer előnye, hogy az elemzés bárhol végezhető (a világ legeldugottabb részén is, ahol egyébként óriási szükség lenne a rapid, olcsó diagnózisra).

Lynn Fitzgibbons szakértő szerint a húgyúti fertőzések leginkább a kismamákra veszélyesek, esetükben ugyanis vetélést is okozhatnak ezek a betegségek.

A projekt jelenleg csak húgyúti fertőzések felderítésére használható, a közeljövőben azonban jóval több felhasználási területre is kiterjed, így használható lesz vér-, és székletminták elemzéséhez is.
Vagyis az eddiginél jóval nagyobb számú kórokozó válik majd felismerhetővé egyetlen applikációban.

Comments are closed.