Árulkodó vércsoportok

437

Vércsoportunk árulkodó, a vértípusból ugyanis sok érdekes információhoz juthatunk.

A vércsoportoknak 4 fő típusa van, mégpedig: A, B, AB, 0; a főtípusok pedig altípusokra bonthatók. Szakértők az utóbbi évtizedekben a fő vértípusokban fellelhető tipikus tulajdonságokat, korrelációkat vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy adott vércsoporthoz tartozó embereknek a származása, betegsége, természete hasonló. Ez persze nem jelenti azt, hogy leszögezhető az adott vércsoporthoz tartozó emberek várható kórképe, de az kijelenthető, hogy a tudománynak köszönhetően mindinkább felismerhetővé válik a betegségek megelőzhetősége.

Az európaiak nagy része a 0-ás, és az A vértípusba sorolható, az ázsiai vonallal rendelkezők pedig a B vércsoportba tartoznak jellemzően. A népvándorlások miatt a B vértípus elvegyülhetett, de az elmondható, hogy a baszk emberek tipikusan 0-ás vércsoportúak, ahogy az ír, a skót, és a walesi lakosság is. Hazánkban a legjellemzőbb az A vértípus, amit a 0-ás csoport követ. A magyar lakosság legkisebb hányada pedig az AB típusba tartozik. Bár tény, hogy Amerikában a legjellemzőbb a vércsoportok keveredése, az őslakos indiánok vércsoportja egytől egyig 0-ás, és Afrikában is ez az uralkodó vércsoport.

A vértípusok megoszlását a múltbéli fertőző betegségek általi rombolással is indokolják. Például a 0-ás vércsoportú régiókban gyengébb mértékű pestis megbetegedések jelentkeztek. A himlőre pedig az A és a B vértípusba tartozók voltak fogékonyabbak, tehát Ázsia területén a járvány jobban pusztított a B típusba tartozók közt.

Vannak egészen extrém elképzelések is a vértípusba-tartozással kapcsolatban. Sokan úgy vélik például, hogy a 0-ás típusúak túlélői, és vezetői tulajdonságokkal bírnak, a tejtermékek és a fehérliszt pedig kifejezetten ártalmas számukra. A vércsoport diétát folytatók szerint pedig az A vércsoportúaknak a húst, a B típusba tartozóknak pedig a fehér cukrot kell mellőzniük.

Comments are closed.