Az éjszakázás mentális zavarokat okozhat

423

Nemrég készült egy kutatás arról, hogy hogyan hat az emberekre a folyamatos éjszakázás, amit tulajdonképpen a belső óránk sebezhetőségeből nyert adatok alapján készítettek. A The Lancet Psychiatry nevű lapban nyilatkozó brit tudósok szerint a kutatások azt igazolják, hogy az aktív éjszakai életet élők hajlamosabbak a különböző mentális zavarok, a depresszió, vagy a bipoláris problémák megélésére.
A vizsgálathoz körülbelül 100.000 személy adatait vizsgálták a glasgow-i egyetem szakértői. A rendkívül nagy minta oka, hogy nem egyénenként végezték a felméréseket, hanem igénybe vették a UK Biobank adatbázisának adatait (melyben egyébként a 2006-2010 közti időintervallumban mintegy 500 000 vállalkozó szellemű ember minden témára kiterjedő egészségügyi elemzését végezték el). A szakemberek úgy vélik, hogy az adatbázis felhasználásának okán az eddig elkészült kutatásokhoz képest ez a leghitelesebb tanulmány.

Skót szakértők a napi biológiai órát figyelték meg, vizsgálva az alvási modelleket, az immunrendszer és a hormonháztartás működését a tevékeny és a pihenő órákra vetítve. Ezen elemzés alapján kimutatták, hogy nemcsak a levertség esélye nő meg az éjszakai alvás megbolygatásával, de kialakulhat elhagyatottság, vagy komorság érzés is akár már a késői lefekvéssel összefüggésben.

A cirkadián ritmust megzavarhatja a lefekvés utáni mobiltelefonhasználat, a kutatók szerint ez az időtöltés a pihenő periódus legfeszélyezőbb komponense. Azonban a korai kelés, és/vagy a koffeinfogyasztás is fontos tényező ebben a kérdésben. Az egészséges pihenéshez a legoptimálisabb az lenne, ha a megfelelő alvás körülményeinek biztosítása után már 22.00-kor ágyba kerülnénk, és nagyon fontos az is, hogy a tevékeny óráink ténylegesen aktívan teljenek.

A szakértők szerint a következő kutatásokban pedig a genetikai faktorok és a környezeti ingerek hatását vizsgálják majd a napi biológiai óra és a mentális zavarok kapcsolatában. Ezek a kutatások azért lényegesek, mert egyre nagyobb az embertömeg a nagyvárosokban, ott, ahol a cirkadián ritmus megzavarása a legvalószínűbb.

Comments are closed.