Bármelyik uniós polgár véleményt formálhat az óraátállítás szükségességéről

594

Az Európai Bizottság az Európai Unió polgáraival karöltve akarja megoldani a nyári-téli időszámításnál használatos óraátállítás kérdését nyilvános megvitatás keretein belül. Vagyis augusztus 16-ig az unió lakosai konzultációs online kérdőíveken keresztül nyilváníthatják ki véleményüket a témában.

A közvélemény felmérése a nyári időszámításról szóló uniós elv elemzésének a szerves alkotóeleme. Ezt a megoldást Brüsszel indítványozta az EP, a tagállamok, és magánszemélyek kérése okán. A kezdeményezésben Magyarország is részt vett, itt az óraállítás eltörléséről még törvényjavaslat is készült.
A konzultációs kérdőív az EU összes nyelvén elérhető (így magyarul is), ellenben az Európai Bizottság kívánsága mégis az, hogy lehetőség szerint angolul nyilvánítsa ki mindenki a véleményét. Az észrevételek leírása mellett van lehetőség egyéb dokumentációkat, meglátásokat is a rendszerbe tölteni, amiket nyilvánosságra is hoznak majd.

Az időszámítás szerkezetét az Európai Unió szabványa határozza meg, aminek lényege a naturális fény minél magasabb fokú kihasználása. Számos régióban voltak erre megoldások, az Európai Unióban azonban 1980 óta irányelv rendelkezik a természetes fény ilyen formában történő maximális kiaknázásáról. Ennek alapján március hónap utolsó vasárnapja (ilyenkor egy órával kell az időt előre állítani), valamint október hónap utolsó vasárnapja (ilyenkor egy órával kell visszaállítani az időt) fontos dátum az óraátállításban.
A bizottság elmondása alapján a téli-nyári időszámítással kapcsolatos kérdőív nem tér ki az időzónával foglalkozó kérdésekre.

EUSurvey oldalán érhető el a konzultációs kérdőív, aminek elérése sajnos hagy némi kívánnivalót maga után, ugyanis néha nem enged belépni a rendszerbe, vagy hibaüzenetet ír arról, hogy nem létezik ilyen felmérés, vagy az épp most nem elérhető.

Comments are closed.