Bevezetik a macskatartási tilalmat

232

Az Új-Zélandon található Omauiban megtiltotta a további macskatartást a város vezetősége. Azért jutottak erre a döntésre, mert a cicák környezetrombolása egyre nagyobb méreteket öltött. A sziget településének döntéshozói szerint ugyanis a macskák nagy mértékben pusztítják a helyi madárállományt.

A tilalom keretében a gazdáknak el kell végeztetni cirmosa(ik) ivartalanítását, mikrochippel történő ellátását, valamint bejegyeztetését.

Egészen addig élvezhetik a gazdik a macskatársaságot, míg azok el nem pusztulnak. Az állat(ok) halála után ugyanis a macskatartó nem szerezhet be újabb cicát.

Ezek a házi kedvencek a madárpopuláción kívül Új-Zéland sajátos rovar-és hüllővilágában is komoly károkat okoznak.

John Collins, a városka egyik vezetője elmondta, hogy a település döntéshozói nem utálják a macskákat, csupán fel akarják hívni az állattartók figyelmét a helyes lépésekre, és a felelős döntés elfogadására, hiszen szerintük Omaui nem macskáknak való vidék.

A döntéssel nem értenek egyet az állattartók, sok gazda ki is nyilvánította az ezzel kapcsolatos véleményét. Az ügyben Nico Jarvis háromszoros macskatartó is nyilatkozott, őt például totálisan megdöbbentették a macskatartás betiltására irányuló tervek. Annál is inkább, mert véleménye szerint a cirmosok hatásos fegyverek a városban komoly gondot jelentő kártékony rágcsálók elszaporodása elleni harcban.

A szakértők ezeket a házi kedvenceket a 100 leghaszontalanabb nem őshonos csoportba kategorizálják.

Comments are closed.