Csúcstechnológia a VB-n

202

A 2018-as nyár legjobban várt eseménye az oroszországi futball világbajnokság. A játék menetének olajozottságát, és a játék vezetőinek döntését csúcstechnológia segíti.

Ez a sport, illetve annak szabályrendszere mit sem változott az első lejátszott mérkőzés óta. Szinte csak apróbb módosítások történtek az előírásokban, ám alapjaiban ugyanaz egy futballmecs menete. Ennek okán méltán merült fel többekben a kérdés pár éve, hogy a megmaradó játékmenet mellett miért nem kerültek felhasználásra a más sportokban már bevált módon alkalmazott technológiák.

Ez a kérdés gyakorlatilag azóta került előtérbe, amióta pár éve már – nem egy alkalommal – kétséges bírói döntések születnek, amik természetesen kihatnak a meccsek végeredményeire is. Ilyenek a vitatott gólok, tizenegyesek.

Az idei VB az első olyan világszintű sportesemény, ahol az ismert csúcstechnológiák mindegyike egyidőben felhasználásra kerül.

1. Telstar 18

A Telstar 18 a VB labdája, ami az 1970-es foci világbajnokságon használt labda felturbózott verziója. Külleme is és felépítése is megújult, különlegessége, hogy belsejében egy NFC egység, egy felső kategóriás chip található, aminek feladata a játék információinak továbbítása a hozzá kapcsolt eszközökre. Olyan fontos adatokat közöl, mint például a labda sebessége, vagy a lövés ereje.
A játék kimenetelét befolyásoló momentumok megfigyelésére így kiválóan alkalmas, hiszen a játékszer pontos részletei, így például a labda gólvonalra érkezése is egyértelműen meghatározható.

2. Videóbíró
Sokan még emlékeznek talán az 1990-es televíziós műsorra, melynek címe Góóóól!. Ez az adás a magyar futballról szólt, egyik legnézettebb rovata pedig a Bírónak nincs videója! volt. Itt egy-egy mérkőzés vitatott jelenetét játszották be, és elemezték. A felvételek lassításából pedig egyértelműen látszódtak a téves bírói döntések, melyek a mérkőzések kimenetelét is befolyásolták.
Manapság ez nem fordulhat elő, hiszen a játékvezetőnek van videója. A videóbíró egy felügyelő, aki további három emberrel együtt kémleli egy szeparált teremben a mérkőzés mozzanatait. Ehhez 33 kamera áll rendelkezésükre, valamint még kettő, amivel a leseket figyelik meg.
Amennyiben a játékvezető nem tudja pontosan megítélni a játékhelyzetet, vagy hibás volt a döntése, egy saját monitoron nézheti vissza a (stáb által megfigyelt) kérdéses szituációt. Ez segítséget nyújthat, viszont a bírói ítéletet neki kell meghoznia.

3. Gólvonal technológia
Már a 2014-es brazil VB óta segíti a gólvonal technológia a mérkőzések zavartalanságát. Ez abban segíti a játékvezetőket, hogy 100%-ban megbizonyosodjanak a gól megszerzéséről, vagy annak meghiúsulásáról. 14 villámgyors kamerát alkalmaznak, amikből 7 darab minden esetben a bírót támogatja döntéseiben.

Comments are closed.