Digitális adót fizethet a Facebook és a Google

186

Nagy-Britanniában a nagyobb technológiai vállalatok, így a Google és a Facebook cégek regionális bevételeit adóztatnák meg a jövőben. Legalábbis a brit kormány ezt a lépést fontolgatja, hiszen ebből nem kevesebb, mint négyszáz millió font adóbefizetésre számítanak. Philip Hammond brit pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy ennek a kalkulációnak az az alapja, hogy azok a technológiai nagyvállalatok, melyek éves globális bevétele eléri az ötszáz millió fontot, a Nagy-Britanniában szerzett bevételük két százalékának megfelelő fontot kell befizetniük az államkasszába.
Ez még csak egy kidolgozatlan elmélet, 2020 előtt semmiképp sem vezetik be az új adónemet. Főként keresőmotorok, közösségi platformok, és online piacok a terv célpontjai, az adóalap megállapításának kétségei okán viszont az éves összbevétel kalkuláció egyelőre vitatott.
Eddig egyetlen fejlett ország sem vezetett be digitális adónemet technológiai területen, azonban egyre több ország tervezi ezen új bevételi forrás alkalmazását a közeljövőben. Ennek egyszerű az oka: a gazdasági élet egyre inkább az internetes térben történik.
Az amerikai Information Technology Industry Council (a technológiai vállalatok ismert lobbicsoportja) nem fogadja el Nagy-Britannia kormányának új adózási ötletét, hiszen úgy vélik, ez a lépés a brit invesztálások megszűnését, és az új állások létrejöttének meggátlását is jelentené.

Comments are closed.