Élet a halál után?

327

Brit szakértők 2000 fővel készítettek egy felmérést, aminek az eredményei egyértelműen igazolják a halál utáni élet létezését. Kiderült ugyanis, hogy az emberi tudatállapot a szívműködés és a vérkeringés leállása után is észlelhető.

Az eddigi feltételezések alapján a szívmegállás után 30 másodperc elteltével fejeződik be az agy működése. A Suthampton Egyetem szakértői azonban úgy vélik, hogy az emberi öntudat akár a halál bekövetkezése utáni 3. percig is fennáll.

Dr. Sam Parnia, a kutatás vezetője szerint a találgatásokkal szemben a halál nem egy prompt megállapítható időben áll be, hanem ez egy olyan visszafordítható állapot, ami a szív, a tüdő, és az agy működésének befejeztét idézi elő egy betegség vagy baleset következtében. Halálnak nevezhető az, amikor történik próbálkozás a szív újraindítására, de az nem sikerül.

A történelem eddigi legátfogóbb halálközeli élményeket elemző felmérésében 2060 szívleállást elszenvedő brit, ausztrál, és amerikai nő és férfi vett részt. A megfigyelt csoport 40 százaléka állítja, hogy van emléke a halál beálltának megállapítása utánról is. Dr. Parnia erről úgy nyilatkozott, hogy ilyen emlékképei minden szívmegállást átélt embernek vannak, csak nem tudják felidézni őket az agy sérülése vagy a gyógyszerek hatása miatt.

A halál utáni emlékekről beszámolók 2 százaléka élt át testen kívüli élményt is. Szerintük ez idő alatt az összes érzékük működött, tehát világosan látták, hallották, észlelték a körülöttük zajló eseményeket, így a saját halottá nyilvánításuknak is tanúi voltak. 50 százalékuk nem tudott konkrét emlékképeket előhívni, csak abban voltak biztosak, hogy borzalmas félelem uralkodott rajtuk.

A felmérés legnagyobb áttörése minden bizonnyal a világ legelső tudományosan is alátámasztott testen kívüli tapasztalása volt, amikor is az 57 esztendős ember a halála beállta utáni összes apró, körülötte zajló részletre képes volt visszaemlékezni. Emlékképei pedig teljes egyezést mutattak a valódi történésekkel.

Dr. Parnia úgy véli, hogy ez az eredmény nagy jelentőséggel bír, hiszen az eddigi elképzeléseik szerint az halálból visszatérők beszámolói csupán téveszmék, hallucinációk, amik a szívmegállást előtt, vagy az újjáélesztés után keletkezhettek, és nem valódi emlékképek a megszűnt szívműködés alatti időből.

Az említett 57 esztendős ember öntudata viszont a halál beállta után 3 percig minden bizonnyal megmaradt. Ez a megállapítás pedig egyértelműen megvétózza az eddigi felvetést, mely alapján az agy a szívleállás utáni 20.-30. másodpercben abbahagyja működését, és egészen az újraélesztés pillanatáig nem is funkcionál.

Comments are closed.