Elkészült a fényre sötétedő kontaklencse

248

A fényre sötétedő lencsék eddig csupán a szemüvegek vásárlása esetén voltak elérhetők. Az új innovációnak köszönhetően azonban a kontaklencsével rendelkezőknek is lehetősége lesz olyan lencséket használni, melyek bizonyos fénymennyiség után besötétednek. Ezek az új termékek hamarosan elérhetők lesznek a fogyasztók számára is.

Kétféle ember létezik, az egyik típusba tartozók csak szemüveget hajlandóak viselni (sokan már csak azért is, mert az is hozzátartozik az öltözködési stílusukhoz, akár egy kiegészítő), a másik tábor szerint viszont jóval kényelmesebb a kontaklencse, szerintük ugyanis az komfortosabb, nem olyan sérülékeny, és könnyebben kezelhető.

A kontaklencsék az ilyen, és ehhez hasonló előnyeik miatt nagyon közkedveltek, viszont eddig a fényre sötétedő tulajdonság hiánya miatt fel sem vehették a versenyt a szemüvegekkel, sok vásárlónak ugyanis ez a hiányosság komoly indokot jelentett a választásnál. Ez nem is csoda, hiszen a szemüvegek számára nagy előny, hogy fényre sötétedésük miatt azok gond nélkül használhatók erős fénynél, vagy tűző napsütésben is. Ez a fényre sötétedő tulajdonság eddig elérhetetlen volt a kontaklencsét preferáló vásárlóknak, de szerencsére ez már a múlté az új technológiai áttörés következményeképpen.

A technológia a Johnson & Johnsonnak, és a Transitions Opticalnak köszönhető, nekik sikerült ugyanis megfejteniük, hogyan tudják megoldani a fényre sötétedő tulajdonság elérését a kontaktlencséknél is. Az innováció által még az is kijelenthető, hogy a napszemüveg, mint a szem egyik védelmi kelléke, hasznontalanná válhat, ugyanis ezt a feladatot képes lesz ellátni az új kontaklencse is.

A megvalósításnál a lencsét fotokróm elemekkel fedték be, amik köztudottan megváltoztatják struktúrájukat, amennyiben ultraibolya fény éri őket, így képesek a besötétedésre. Ez nemcsak nagyobb fényelnyeléssel jár, használatával a kontaklencsetulajdonos szeme is védve marad az erős napsugárzással szemben. A Johnson & Johnson nyilatkozata alapján a projekt kutatásai 10 év alatt realizálódtak.

Comments are closed.