Elvándorolnak a csernobili farkasok

318

Az elkerített csernobili területeken olyannyira megnőtt a farkasok állománya, hogy sok példány új életteret keresve magának elhagyta a szennyezett zónát. Néhány farkas már több száz kilométerre lehet. A szakemberek szerint nagy problémát okozhat a sugárveszélyes helyről származó, valószínűleg fertőzött, és a távolabb élő, egészséges állatok szaporulata. Az utódoknál genetikai betegségek is megjelenhetnek.
A Csernobilban történt katasztrófát követően a robbanás centrumától számított 60 kilométer átmérőjű körben lezárták a területet. Azóta megjelentek a turisták, akik csak korlátozott ideig tartózkodhatnak a zónában, a lakhatási engedélyek kiadása pedig teljesen megszűnt a térségben. Csupán néhány hajléktalan él törvénybe ütközően a szektorban.

Ezen a néptelen vidéken a természet az úr, teret hódított az óriási növényzet és állatvilág. Európában egyedülálló ez az embermentes, zavartalanul élő fauna. Ilyen „háborítatlan vadrezervátum” található még a Csendes-óceán amerikai részein, ahol – bár a kísérleti atomrobbantások kiirtották anno a környezetet, – mára önmagától újra burjánzik a vidék. Itt csodálatos korallzátonyok és robusztus cápák élnek, míg Csernobilban az európai nagyvadak leltek élőhelyre.

A szürke farkasok állománya rendkívül masszív a zónában, itt körülbelül hétszer annyi egyed él, mint amennyi jellemzően megtalálható egy ugyanekkora területen a világ bármely másik részén. Mivel a szaporulatuk nagymértékű a térségben, ez a környezet már nem elegendő eltartásukhoz, így várható volt a farkasok elvándorlása a csernobili erdőkön kívülre.

Az állatok térhódítása bizonyított, hiszen a fehéroroszországi zónarészben 14 példányt figyeltek nyomkövető segítségével, aminek eredményeképpen kísérhető az állatok mozgása. Az egyik megfigyelt farkas a zónától 300 kilométerre vándorolt el. Ez a jelenség persze nem csak a farkasokra jellemző, más fajoknál is megfigyelhető.

Az viszont, hogy kell e aggódni a kóborlással kialakulható mutációk miatt, nem bizonyítható. E tekintetben eltérőek a kutatók nézetei.

Comments are closed.