Fűtési technikák

249

A folyamatosan fejlődő és megújuló technológiáknak köszönhetően mára a fűtési módszerek is sokat változtak. Így már nem csak radiátorral tudunk megfelelő hőmérsékletet elérni, hanem egyedi, speciális megoldásokat is alkalmazhatunk, akár saját kedélyállapotunk és ízlésünk szerint.

Az új innovációk már a fűtési rendszerekben is megjelentek, melynek oka nemcsak a kényelmi szempontokban keresendő, nagyban hozzájárult a fejlődéshez a környezettudatosság is. A klímaváltozás miatt ugyanis sokakban felébredt az igény a bolygó szennyezésének enyhítésére, és a környezetkímélőbb tüzelőanyagok felhasználására, melynek következtében sokan újra a fatüzeléssel oldják meg a megfelelő hőmérséklet elérését, illetve ettől teljesen eltérő, újszerű módszerrel fűtenek.
Újra hódít például a kandalló, mely nemcsak emocionális megoldás, de rendkívül praktikus is. Fontos hozzátenni, hogy mind a vásárlását, mind a beépítését szakemberrel javasolt végeztetni, hiszen csak hozzáértő tudja optimálisan feltérképezni a légtér nagyságát, és helyesen kikalkulálni az ehhez szükséges kandallói hatékonyságot. Persze a kandalló többnyire csupán egy légtér fűtését képes ellátni, így inkább kiegészítő melegítő megoldásként funkcionálhat. Az azonban fontos szempont, hogy a hőtárolása optimális legyen, amihez sok csempét és agyagbélést kell tartalmaznia a fűtő alkalmatosságnak.
Persze nem csak családi házak tulajdonosai élvezhetik ennek a romantikus fűtési megoldásnak az élményét, a panelekben élők is használhatnak kandallót, bár nem fatüzelésűt, hanem az elektromos változatot (hiszen a társas házakban nem megoldott a sem kéménykivezetés, sem a nagy tér). Ezek az eszközök is képesek ugyanazt a hangulatot idézni, mint egy hagyományos kandalló, hiszen a valósághű fénynyalábok mellett a tűzropogás hangját is képesek produkálni. Természetesen ezt a fűtési módot bárki használhatja, előnye még, hogy nem kell tüzelőanyagot vásárolni, nem kell azt feldarabolni, illetve nem kell foglalkozni a hamu feltakarításával sem.
Bár a kandallók kiválóan adják le a hőt, és rendkívül hangulatosak, sokan más megoldásokat alkalmaznak a helyiségek felfűtésére. Manapság trendi technika például az infrapanellel történő fűtés, – ami a többi eszközzel ellentétben – nem a levegővel szállítja a hőt, hanem a helyiségek tárgyait melegíti fel infrasugarak segítségével. Ez utóbbi miatt kiválóan alkalmas asztmásoknak is.

Comments are closed.