Hatékonyabb a CO2 kivonása

313

Ahogy azt a BBC oldalán olvasható, egy új technológiának köszönhetően jóval kevesebb költséggel vonható ki a szén-dioxid a levegőből.
Carbon Engineering a Joule nevű lapban közölte, hogy egy új tanulmány alapján 100 amerikai dollárnál kevesebb pénzért (vagyis 27.000 forintnál is kedvezőbben) tudnak 1 tonna CO2-t kivonni a légből.

Ez a technológia hatalmas innovációt jelentene, ugyanis a mai ára a műveletnek nagyjából 600 dollár körül mozog.

A szakemberek szkeptikusok az ilyen irányú, kockázatosnak ható technikák iránt, márcsak azért is, mert ezekkel elfeledtethető a CO2 kibocsátás „rendkívül nehézkes” redukálására mutató munka fontossága. Megjelentek már egyéb „megoldást hozó” tecnológiák nappajzs kifejlesztésére, illetve olyan tengeri egységek építésére, melyek magukba szippantják a szén-dioxidot.

Komolyabb lépésnek érzik a CO2 olyasfasta levegőből történő kivonását, mely a növények fotoszintéziséhez hasonló elven működne.

Az ötlet Klaus Lackner nevéhez fűződik, aki az 1990-es évek közepe táján spekulált ezzel a megoldással. Azóta már számos vállalat alakított ki erre az elképzelésre nagy költségvonzatú berendezéseket.

A már említett Carbon Engineering egy kanadai beruházó, Bill Gates befektetésével már 2015. év óta üzemelteti azt a szerkezetet, ami a légkörből napi egy tonna szén-dioxidot von ki.

A tisztítandó levegőt egy ventillátorokkal felszerelt hűtőtoronyba vezetik, majd egy olyan erre kifejlesztett folyadékkal vegyítik, ami azonnal reagál a CO2 jelenlétére. Ezek után több techológiai fázis következik, aminek eredményeképp jóval sterilebb szén-dioxidot képesek kivonni, majd következő lépésként az azt felszippantó folyékony anyag visszakerül abba a levegőbe, ahova a tisztátlan levegőt szívják.

Egy 2011-es elemzés szerint, melyet az Amerikai Fizikusok Társasága készített, azt közli, hogy egy tonna CO2 kivonása a levegőből 600 dollár körül mozog. Ezt a kalkulációt azonban megdöntötte a Carbon Engineering által működtetett technológia, ami jóval olcsóbban képes megoldani ezt a feladatot.

Ahogy azt David Keith, a Harvard Egyetem kutatója állította, a cél az, hogy a kivont szén-dioxidot alapanyagként alkalmazzák hajtóanyag készítéséhez. Napjainkban egy nap egy hordónyi új üzemanyag hozható létre teljesen környezettudatos módon, megújuló energiaforrásokkal, a vegytiszta CO2-ot hidrogénnel elegyítve.

Comments are closed.