Idén átadásra kerül a világ első úszófarmja

829

Már nem kell sokat várni az első tengeren lebegő farmra, az idei évben ugyanis átadják ezt a világon elsőként megjelenő, tengerpart melletti különleges projektet. A program célja az, hogy az élelmiszer gazdaságos megtermelésével hozzájáruljon a település a fenntarthatóságához.

Rotterdam kikötője közelében tervezik a projekt megvalósítását: a hollandi Beladon ingatlanfejlesztő vállalat terve szerint egy három emeletes farmon folyik majd az állattartás, ahol 40 tehén adja a napi közel 800 liter mennyiségű tejet.

A BBC-ben megjelent publikáció szerint a tehenek fejését robotok fogják végezni. A létesítményt a tengerfenékhez erősítik, így biztonságosan ringatózhat a víz felszínén. Az építményt várhatóan 2018. év végén nyitják meg.

Napjainkban a tanyák fenntartása nem megoldható a városi övezetekben, a környezetbarát szemlélet miatt pedig elengedhetetlen az élelmiszer-fuvarozás hosszának lerövídítése, gazdasági szempontból pedig a szállítási költségek leredukálása.

A rotterdami innovációhoz hasonló újításokra szükség van, hiszen a lakosság rohamos növekedésével (2050-re már 9,8 milliárdos populációval lehet kalkulálni), és megoszlásának változásával (ellentétben a jelenlegi 55 százalékkal, 2050-re már várhatóan 70 százalék lesz a városokban élők rátája) egyre fontosabbá válik majd a fenntartható fejlődésre való törekvés.

Bár az elképzelés sikerességét sokat megkérdőjelezik, a fejlesztő vállalat mérnöke, Peter van Wingerden szerint törekedni kell a változtatásra, és nem elég csupán a megszokott élelmiszertermelő technikákra apellálni, hiszen a megfelelő, egészségtudatos élelmiszerekre való igény folyamatos emelkedése, a rohamos mértékű urbanizáció, valamint az éghajlatváltozás mind-mind megkövetelik az új ötleteket.

Comments are closed.