Költözés okosan

219

A költözés nem kis feladat, komoly odafigyelést és koordinálást igényel.
A legfontosabb lépéseket követve azonban ez is megkönnyíthető.

1. Szelektálás
Amennyiben otthonváltásról van szó, érdemes új lappal kezdeni, és a haszontalan dolgokat javasolt hátrahagyni. Hiszen felesleges olyan tárgyakat az új lakásba/házba cipelni, melyek amúgy is a padláson, vagy a tárolóban végeznék.
A kidobandó holmik eladósorba kerülhetnek, vagy ajándékként szolgálhatnak valakinek.

2. Dobozolás
A boltokból elkért kartondobozok kiválóan használhatók göngyölegként. Fontos azonban ügyelni a bepakolt cikkek összsúlyára, a könnyebb mozgathatóság miatt nem érdemes 15 kilogrammnál többet pakolni egy-egy dobozba. A nem mindennap használatos tárgyakat javasolt a már költözés előtt összepakolni, és nem utolsó nap bíbelődni velük.
Egyszerűbb a be- és kipakolás, ha a dobozokon szerepel rendeltetési helyük, tartalmuk, így szállításkor látható, melyik dobozzal kell finoman bánni, és a doboz tartalmának ismeretében kevesebb emelgetéssel rögtön a megfelelő helyiségbe kerülhetnek a tárgyak. A kényes, törékeny cikkeket érdemes kibélelt dobozokba tenni, és fontos megbizonyosodni arról is, hogy az összes doboz alaposan le van e zárva.
A bútorok fiókjait, ajtajait is le kell ragasztani a sérülések elkerülése érdeklében.

3. Segítők
Legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás ismerősök, barátok, családtagok segítségét kérni a költözéshez. Amennyiben nincs ilyen lehetőség, vagy nagyobb méretű bútorok cipeléséről van szó, érdemes felkérni egy költöztető vállalatot erre a feladatra. Fontos megjegyezni, hogy a szállítócégek megversenyeztetésével sok idő és pénz is spórolható.

4. Szállítás
A profi költöztetők már a költözés napja előtt megtekintik a szállítandó nagyobb tárgyakat, bútorokat, hogy ne érje őket meglepetésként a szekrény, vagy a kanapé nehézkesebb kiemelése, forgatása. Az is lényeges, hogy a régi bútorok helye megtervezett legyen az új otthonban, így gépjárműre rakásuk, majd beemelésük is megfelelő sorrendben történhet.
A házi kedvencek tárgyait nem javasolt bedobozolva a többi cikk közé rakni, ugyanis könnyebben megszokják az állatkák az új helyüket, ha kéznél vannak megszokott dolgaik.

Comments are closed.