Lakásfűtő falfesték

404

Új magyar innováció a fűtő falfesték, amit a Poli-Farbe Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértői fejlesztettek ki.
Az említett felek még 2018. májusában jutottak megállapodásra a vezetőképes falfesték létrehozásával kapcsolatban. Kalkulációk alapján (melyek a szabadalmaztatási és engedélyeztetési eljárás időszükségletét veszik alapul) nagyjából egy év múlva lesz elérhető a piacon az új termék.
A 100%-ig magyar, 100 millió forintos fejlesztés technológiája, hogy egy megfelelő szigeteléssel rendelkező felületen a festékfűtés közvetlenül temperálja azt idő-, és hővesztés nélkül. A normál fűtés megtoldásaként egy nagyjából 5-6 négyzetméternyi festett felület egy 60-70 négyzetméteres lakást képes felfűteni, mindezt pedig 500-550 W/m2 hatékonyság mellett.
A fejlesztés használata nagymértékben hozzájárulhat az otthonok környezetszennyezésének csökkentéséhez, és ökológiai lábnyomának redukálásához; valamint a normál fűtési szerkezeteknél határozottan olcsóbb a kivitelezése is. Alkalmazása is adaptív, hiszen lakáscsere esetén, vagy felújításkor a használt elektronika is könnyedén átköltöztethető.
A kooperációban lévő felek hét szakértője munkálkodott a fűtőfesték kidolgozásán: a Poli Farbe Vegyipari Kft. kémikusai a festéket optimalizálták, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökei pedig a műszaki megvalósítást (az áramforrásnak és a technikai irányításnak a feladatait) végezték. A projekt következő lépése a minta technológiájának teljes rendszerré generálása lesz, a cél ugyanis az, hogy az ezzel festett felületek a gyártó összes bel-,és kültéri falfestékével átkenhetők legyenek, vagyis a paletta minden egyes színe választhatóvá váljon.
További feladat az is, hogy a technológiát leegyszerűsítsék annak érdekében, hogy kevésbé szakértők, például a lakástulajdonosok is képesek legyenek önállóan, külső segítség nélkül az otthonuk – új fejlesztésnek köszönhető – fűtőrendszerét kialakítani.
Az Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének vezetője, Dr. Magyar Gábor szerint napjainkban egyre nagyobb azon lakások aránya, melyek önálló energiaelőállításúak (például napelemet használnak), és ez a tendencia várhatóan növekedni is fog, melyhez ez a hatékony elektromos fűtési rendszer is hozzájárulhat. Hozzátette, a közeljövőben az okos-házak – és az általuk nyújtott fűtés-hűtés-világítás összehangolt irányíthatósága – egyre ismertebbé válnak majd.

Comments are closed.