Lakóház legóból?

197

A gyermekek egyik kedvenc játéka a legó, a jövőben pedig várhatóan a felnőttek is egyre gyakrabban használják majd ezt az építőjátékot. A különbség csupán annyi, hogy a speciálisan felnőtteknek gyártott készletekből komplett lakóépületek is felépíthetők.

A Rómában bemutatott Maker Faire kiállításon ugyanis egyértelművé vált, hogy a Speedy Brick elnevezésű építőszett szakemberek munkája nélkül is kiválóan alkalmazható, hiszen egy ingatlan felhúzásához nem kell más, csak az építőmodulok egymáshoz erősítéséhez szükséges acélcsavarok helyére illesztése.

Az elemeket úgy gyártották, hogy a víz-, illetve kábelvezetékek, csövek, elosztók, vagy akár a szükséges hőszigetelés is könnyedén elhelyezhető legyen bennük. Az internacionálisan levédetett blokkrendszer részei sokfélék, változó idomokban, illetve tégla, beton, OSB, PVC, vagy akár (a környezettudatosság jegyében) újrahasznosítható plasztik anyagból is készülhetnek.

A moduláris elemeket megalkotását olasz Flavio Lanese kezdte el néhány éve, ma pedig már üzletfeleket keres az építőkockák nagy mennyiségű, költséghatékony elkészítéséhez.

Az innovációnak a közösségi programok során óriási elismerése lehetne, mikor is a sok érdeklődő rövid idő alatt, eredményesen építene fel lakható ingatlanokat, mindezek mellett pedig a konyhakertek fészerei is készülhetnének ezzel a könnyen variálható, egyszerűen használható rendszerrel.

Természetesen a módszerrel kapcsolatban vannak még kérdőjelek, például hogy hogyan vélekedne egy statikai szakértő a család által összecsavarozott épületről, vagy hogy a felépítés során minden mozzanat az szabályok szerint történt-e.

Amennyiben azonban csak egy belső helyiség elválasztáshoz készül egy ilyen jellegű fal, mely nem igényel túl nagy szakértelmet, vagy csupán egy hétvégi bemutató, vagy vásár alkalmára épül fel egy rendezvényszoba, akkor az újrahasznosítás szempontjából is kiváló választás lehet a Speedy Brick rendszer.

Comments are closed.